”Jag ska bara springa på toa, det går supersnabbt!”

Frasen är säkert lika bekant som känslan av att vänta i evigheter på att han ska komma ut från det kaklade favoritrummet.

För vad gör männen på toa så länge egentligen?

Enligt norska sajten kk.no är omotiverat långa toalettbesök ett vanligt irritationsmoment i relationer. Och i merparten av fallen är det en man som låst in sig lite väl länge.

Men hur kommer det sig att behoven alltid är synkade med att barnen ska nattas, bilen är startklar för semester eller att middagen är klar?

Enligt samma källa är det faktiskt en form av flykt eller paus han sysslar med.

– Det är en fristad, en möjlighet att få tid för sig själv, säger norska familjeterapeuten Trine Huseby till sajten.

Hon menar att egentid är något alla behöver, men det kan vara svårt att be om. Särskilt i en familj där sysslor och ärenden är travade på att göra-listan.

– I en familj är det ofta inte accepterat att gå in i garaget eller låsa in sig i sovrummet. Det är saker man måste komma överens om. Då är det enklare att gå in på toaletten en stund eftersom ingen kan komma med invändningar om när man får gå, eller hur länge man får sitta där.

Män är alltså bättre än kvinnor på att ta en välförtjänt paus från vardagsbestyren. Men det är inte samma sak som att de är i större behov av det, menar Huseby. Snarare visar forskning att kvinnor borde vila mer än män – helst direkt efter jobbet!

Huseby betonar att par måste bli bättre på att dela på sysslorna i hemmet. Och på egentiden.

Artikeln publicerades först på MåBra.

Läs även:

4 skäl till att lyckliga relationer kraschar

Forskare: Därför är män med skägg emotståndliga