– Vi vet att folk använder för lite solskydd för att det ska ge ett fullgott skydd, säger Olle Lärkö, professor i Dermatologi, när vi hörs över telefon.

Flera år i rad har det kommit larmrapporter om solskydd för barn som innehåller cancerframkallande och hormonstörande ämnen. Tips på vilka skydd vi bör använda och namn på fysikaliska medel vi bör undvika. Mer och mer ansvar hamnar alltså på konsumenten, det vill säga en förälder eller närstående som ska skydda barnen från solens farliga strålar. Men enligt Olle Lärkö så är de solskydd som vi hittar på Apoteket säkra, däremot använder vi oss av dem på helt fel sätt.

– Solskydd är inte gjort för att användas på hela kroppen, trots att företagen som säljer dem vill få oss att tro det genom sin reklam. På stora hudområden som rygg och mage är att det är svårt att få ut det jämnt. Vilket gör att skyddet inte blir fullgott.

Han berättar att vi är för dåliga på att använda rätt mängd solskydd.

– Ska du smörja in hela kroppen med solskydd behöver du cirka 30 ml, en handfull, för att ge bra täckning. Då räcker en tub kanske till tre omgångar och det blir väldigt dyrt, säger Olle.

Vad forskare och läkare faktiskt vet med 100 procent säkerhet är att just kläder som solskydd är bra, billigt och säkert. Det bästa skyddet för både barn och vuxna är alltså tunna t-shirts, short eller kjol och en keps.

– Det kommer man långt på. Sen kompletterar man med solskydd på händer, fötter, smalben och ansikte. Det är helt klart det bästa sättet att skydda sig, berättar Olle.

Läs även: 32 fina sommarplagg som skyddar ditt barns hud

Det har pratats om att solskydd i sprayform är farligt för barn då de lätt får ner det i lungorna, stämmer det?

– Det beror på hur du använder det. Sprutar du vid munnen så finns såklart risken och vi vet inte idag OM det finns något att vara rädd för när man får ner det i lungorna. Så eftersom det finns krämer så tycker jag man kan hålla sig till dem, säger Olle.

Nanopartiklar är något som ofta kommer på tal när det pratas om säkra solskydd. Hur är med dessa?

– När vi minskade partiklarna i solskydd så blev de kosmetiskt bättre, men vi oroades oss över att de blev så små att de kom ner i huden och hade effekt den, men det kan vi nog avfärda helt nu. Men jag säger det igen, det är mycket om solskydd vi inte vet, därför bör vi använda kläder som skydd istället.

Läs också: 32 fina sommarplagg som skyddar ditt barns hud

Mest läst