Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Experten Jacqueline Joo: Så viktigt är det att älska sig själv

15 okt, 2019 
AvRebecka Gustavsson
Kan man älska sig själv utan att vara självisk och vad betyder det egentligen att vara sin egen bästa vän? Vi har pratat med relationsexperten Jacqueline Joo för att ta reda på allt om självkänsla och hur viktigt det är att ha en bra relation till sig själv.
Annons

Ibland kan det vara så enkelt som att man måste älska sig själv för att kunna ge sitt allt till någon annan. För om du inte tycker om dig själv hur ska du då kunna tillåta någon annan att älska dig fullt ut? Det är dock lättare sagt än gjort och en bra självkänsla är ofta inget man bygger upp över en dag. Det kan ta lång tid och ibland kanske du behöver hjälp för att komma dit.

Vi har pratat med relationsexperten och KBT-terapeuten Jacqueline Joo som berättar hur viktigt det är att ha en bra relation till sig själv.

Så viktigt är det att ha en bra relation till sig själv

Att älska sig själv eller att vara sin egen bästa vän behöver inte betyda att du varje dag måste höja dig själv till skyarna. Det betyder inte heller att du alltid måste prioritera dig själv framför alla andra eller att du inte har tid över för någon annan. Nej, det handlar snarare om att vara lika snäll mot dig själv som du är mot de som står dig närmst.

Annons

– Relationen till dig själv är väldigt viktig skulle jag säga. Du är den enda personen du aldrig kan fly från, och lär du dig att bli din egen bästa vän har du massor att vinna. Du kan bland annat bli lugnare, tryggare och lyckligare, säger Jacqueline Joo.

Det finns som sagt ingen snabbguide till hur du helt plötsligt jobbar upp en självkänsla från ingenstans, som inte fanns där i går. Att lära sig att älska sig själv är en lång väg som kan kantas av många gupp och när du väl är framme finns det alltid något nytt att lära sig.

– Det handlar bland annat om hur du talar till dig själv genom dina egna tankar och om du gör saker som du vet är bra för dig innerst inne, berättar Jacqueline Joo.

Därför borde du vara din egen bästa vän

1. Ibland kan ensam vara stark

Det är viktigt att veta när det är dags att fråga om hjälp men det är också viktigt att kunna lita på sig själv. Att vara beroende av någon annan för att själv må bra är sällan något positivt. Om du mår bra i ditt eget sällskap behöver du kanske inte samma bekräftelse från andra.

Annons

– Fördelen med att vara sin egen bästa vän är till exempel att du klarar av att lugna och peppa dig själv i stressiga och hotfulla situationer, säger Jacqueline Joo.

2. Du har makten över ditt eget välbefinnande

Du skulle förmodligen aldrig med mening säga saker till din bästa vän som du vet skulle såra hens känslor, så varför är det okej att göra så mot dig själv?

– Genom att vara din egen bästa vän kan du undvika destruktiva mönster där du trycker ner dig själv, menar Jacqueline Joo.

3. Att vara stolt betyder inte att du är självisk

Att vara stolt över dig själv är en fantastiskt känsla när du tillåter dig själv att vara det. Tänk om du varje dag kunde se dig själv genom ögonen på någon som älskar dig. Då skulle ditt självförtroende förmodligen stiga ett par nivåer.

– Du kan berömma och belöna dig själv när du gjort något bra, säger Jacqueline Joo.

Även fast den viktigaste relationen du har i livet förmodligen är den till dig själv så är det viktigt att inte glömma bort att ensam inte alltid är starkast. Att våga be om hjälp och inse när man kanske inte kan bära all tyngd på sina egna axlar är modigt, och att visa sig sårbar är också att visa sig stark.

Bildkälla: TT/IBL

Fotograf: Nikolina Arcini

Läs mer: 

Annons