Visst är det härligt att kliva ut ur duschen och svepa in sig i ett nytvättat badlakan. Vi är nog många som inte riktigt känner oss som människor om vi inte får ta en morgondusch.

Men det finns all anledning att dra ner på duschandet.

Läs även Hollywoodfrisören: Sluta tvätta håret så ofta!

Den amerikanska sajten Buzzfeed har pratat med två olika forskare i ämnet dermatologi och domen är enig: En dusch varannan eller var tredje dag räcker gott och väl.

– Den största anledning till överduschningen vi ser i dag bygger på sociala konstruktioner, säger läkaren Ranella Hirsch till Buzzfeed.

Den som duschar riskerar att torka ut sin hud och spola bort de naturliga bakterierna som finns på huden – speciellt om du duschar varmt. Uttorkningen riskerar att skapa små hål i huden vilket kan göra dig mer infektionskänslig.

Använd en tvättlapp i stället

De båda forskarna säger också till Buzzfeed att det inte finns någon anledning för föräldrar att bada sina småbarn varje dag. Enlig Joshua Zeichner, professorassistent i dermatologi vid Mount Sinai Hospital i New York City, kan det vara bra att exponera sitt barn för lite smuts. Det kan i bästa fall göra huden mindre känslig och minska risken för allergier och eksem.

Känner du dig ändå oren har forskarna en kompromiss.

De dagar du inte duschar kan du i stället rengöra de smutsigaste delarna av kroppen – ansiktet, underarmarna, armhålorna, könet och rumpan – med tvål, vatten och en tvättlapp för att känna dig mer ren och undvika dålig lukt.

Läs även Därför kan det vara smart att sluta duscha tillsammans

Och även om du inte duschar varje dag ska du definitivt byta kläder du har närmast kroppen. Studier har visat att vi fäller betydligt mer smuts och olja i våra kläder än vad vi gör i duschen, skriver Buzzfeed.

Artikeln publicerades först på Året Runt.

Läs även 11 saker du kan göra för att minska vattenbristen

 

Mest läst