covid restriktioner

Istället för att gå och vänta på att coronaviruset ska vara över kan det vara läge att ställa in sig på att hålla avstånd, tvätta händer noga och att leva sitt liv mer begränsat kommer att vara en del av vår vardag en lång tid framöver.

Social distansering kan vara nödvändig till 2022

Enligt Harvard University kan social distansering vara nödvändigt ända fram till 2022, åtminstone till och från. Framför allt för att säkerställa att vården klarar av att hantera de patienter som behöver vård, skriver de i en ny studie.

Forskare på University of Minnesota är inne på exakt samma linje, i en rapport skriver de att de rekommenderar att man i kommunikationen från myndigheter är tydliga med att coronapandemin inte kommer att vara över i år, utan att vi måste vara beredda på vågor av covid-19 under de kommande två åren.

I bägge studierna har man bland annat tittat på olika beräkningar kring hur viruset kan komma att bete sig framåt, olika immunitets-scenarion med mera.

Svenska experter tror coronaviruset fortsätter länge till

Sverige är helt med på att coronaviruset kommer att fortsätta härja länge till. Och strategin här har hela tiden varit att låta coronapandemin få ta tid, och att hålla coronaviruset på en hanterbar nivå. Enligt Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell kommer vi att få leva länge med coronapandemin.

– Vi kanske aldrig någonsin blir av med den, eller så dröjer det tills vi får vaccin eller liknande. Och vi kommer få hantera den under lång tid, på det här akuta sättet något år till tror jag, säger Anders Tegnell till Svd.

Coronaviruset kommer att fortsätta cirkulera

Även epidemiolog Sonja Olsen, som jobbar på Världshälsoorganisationen tror att vi kommer att få leva länge under restriktioner.

– Detta virus kommer sannolikt att finnas kvar hos oss och fortsätta att cirkulera. Möjligen blir det mindre dödligt, men det fortsätter att vara mycket farligt för riskgrupper, säger hon till Svd.

Det som skulle kunna göra att vi inte behöver vara lika strikta med restriktioner längre är om ett vaccin blir tillgängligt, och hinner ges till tillräckligt många, tidigare. Eller om tillräckligt många skulle bli immuna tidigare – men det tror forskare alltså just nu inte kommer att hända på långt tid än.

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: