Dricker du tillräckligt med vatten?

Ingen känner din kropp lika bra som du själv och oftast har man ett ganska bra hum om hur mycket vatten man behöver dricka per dag för att inte bli uttorkad. Det finns dock ett rekommenderat intag som man kan utgå från, ifall man vill vara säker på att man får i sig tillräckligt mycket vatten, och det är två liter om dagen.

Ett tips är att investera i en fin och praktisk vattenflaska som kan påminna dig om att dricka vatten under dagen för att undvika att du blir uttorkad.

Tecken på att du dricker för lite vatten:

1. Du presterar inte på topp

Visste du att kroppen kan vara uttorkad även fast du inte är törstig? Din kropp kan nämligen påverkas negativt av endast en procents uttorkning. Så om du känner dig nedstämd, har svårt för att fokusera eller känner att minnet inte är på topp kan det bero på att du är uttorkad.

2. Du behöver inte gå på toaletten

Ett annat tecken på att du dricker för lite vatten kan vara antalet gånger du besöker toaletten varje dag. Kan du hålla dig en hel dag utan att tömma blåsan? Ja, då bör du dricka mer vatten. En vanlig dag borde du dricka så mycket vatten att toalettbesöken överstiger 3-4 gånger.

3. Din mage är uppblåst

En uppblåst mage kan bero på att din kropp försöker behålla vätskan du druckit under dagen, det vill säga för lite. Ju mer uppsvälld du känner dig ju mer vatten borde du dricka, det kan nämligen hjälpa till att ta ner svullnaden om du är uttorkad.

4. Du känner dig yr eller svimmar

Om du svettas ut mycket vätska utan att fylla på med vatten kan du känna dig yr i slutet av dagen. Det beror på att cellerna i din kropp behöver vatten, och får de inte det kan det leda till att du slutligen svimmar.

5. Det syns i ditt ansikte

Om du dricker för lite vatten kan det synas i ditt ansikte. Ett för litet vätskeintag kan nämligen leda till mer synliga rynkor och en hud som kan se mattare ut än vanligt. Om du dricker tillräckligt mycket vatten under dagen kan det alltså leda till att din hy får mer lyster.

Artikelinspiration: Career Girl Daily
Bildkälla: TT/IBL

Läs mer:

Det irriterar oss mest på jobbet – och så påverkar det vår hälsa

Klimatet hotar vår hälsa – psykiska besvär och hjärtsjukdomar ökar

Det händer med vår hälsa om vi får evig sommartid

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: