kvinna som får tänderna undersökta

Hur ofta bör man kolla tänderna?

– Det är ganska individuellt. Allt mellan ett halvår och 18 månader kan vara normalt för att gå till tandläkaren. När det gäller tandhygienisten beror det också på tandstatus. Har du problem med till exempel tandlossning bör du kanske gå var tredje månad, håller du rent och fint så behöver du bara komma en gång om året.

Tandborstningens A och O?

– Borsta cirka fem minuter två gånger dagligen. Välj en mjuk tandborste och en tandkräm med fluor. Använd gärna tandtråd eller tandstickor varje dag.

Om tandköttet blöder…

– Det beror på att du inte borstar rätt och inte får ordentligt rent mellan tänderna!

Visdomständer – dra ut eller inte?

– Det är en sak din tandläkare får bedöma. Om du har en visdomstand som börjat bli småbesvärlig så kan man ibland få den att ”lugna sig” genom att verkligen hålla helt rent omkring den. Det finns speciella tandborstar för visdomständer, så kallade enbindsborstar, som gör det lättare.

Vad säger du till godisälskaren?

– Ät godis i samband med att du äter annan mat – att småäta leder lättare till karies. Saliven är som en buffert och just därför ska man låta den vara mellan måltiderna så att den kan ”läka” tänderna. Men allra helst ser jag ju att man låter bli godis helt och hållet…

Av KATARINA DANIELSSON