Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

First Aid Kit stöttar cancerkampen efter familjemedlemmens död

08 sep, 2020 
AvMalin Roos
FotografERIK THOR
First Aid Kit

Johanna och Klara Söderberg har ett nytt band - ett rosa.
First Aid Kit-systrarna stöttar kampen mot cancer som en ära till två högt älskade kvinnor i familjen som drabbades obönhörligen.

– Vi har gått igenom det själva på nära håll och sett hur för jävligt cancer är, säger Klara Söderberg.

Annons

Johanna och Klara Söderberg från First Aid Kit är inte bara aktuella med en cover på Willie Nelsons klassiker On the road again och som nytt kommande husband i tv-långköraren På Spåret.

De musikaliska systrarna har formgett årets rosa band i Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj som genomförs under oktober och där syftet är att samla in pengar till svensk cancerforskning samt sprida kunskap om i synnerhet bröstcancer, den vanligaste cancerformen hos kvinnor.

Varje dag insjuknar ungefär 20 kvinnor i sjukdomen i Sverige.

Vi upplevde cancer på nära håll 

– Rosa Bandet är en väldigt viktig kampanj och det var en ära bara att bli tillfrågad, samtidigt var det var väldigt personligt. Vi upplevde cancer på nära håll precis när vi fick frågan, berättar Johanna Söderberg, 29, när Femina pratar med systrarna över FaceTime.

First Aid Kit
Systrarna Söderberg i First Aid Kit har ett nytt band tillsammans, ett rosa, för kampen mot cancer.

Intill Johannas bröst ligger hennes snart tre månader gamla dotter och ammar.

Harriet Lena Hilma.

Mellannamnet är efter en älskad familjemedlem som stod dem så nära men som rycktes bort innan hon fick träffa Johannas barn. Lena var journalist och gift med deras morbror. Hon dog i december 2019, 54 år ung.

Annons

Hann inte se henne bli mamma

Klara och Johanna berättar att Lena hade levt med diagnosen en längre tid men blivit bättre, familjen hade hunnit få hopp om ett tillfrisknande, när sjukdomen slog tillbaka.

– När det kom tillbaka gick det ganska snabbt tills vi förstod ”det här kommer inte att gå bra”, från att ha trott att det var över. Det var väldigt jobbigt. Vi sms:ade med varandra bara två-tre dagar innan och hade bestämt att vi skulle besöka henne dagen efter hon dog. Hon låg på sjukhus men vi skrev ”vi ses snart” och hon frågade om min hund, berättar Klara Söderberg, 27.

"När Cancerfonden frågade vi ville formge årets rosa band var det självklart att tacka ja, vi tvekade inte en sekund".

För Johanna kommer det alltid vara en sorg att hennes förstfödda dotter inte fick träffa Lena som stod dem så nära.

– Hon var i magen när vi sågs sista gången, men jag hann inte berätta för Lena personligen att jag var gravid. Det känns sorgligt, men hon fick ett sms i alla fall, säger Johanna och tillägger i mun med Klara att det blev självklart att ställa upp för Rosa Bandet ”i Lenas ära”.

Annons

Men också för mormor Kajsa.

Det drabbade vår familj väldigt hårt

De var 14 och 16 år då, det var i april 2008 när mormodern gick bort i sviterna av cancer - på samma dag som de skulle släppa sin första EP.

– Samtidigt som vi var mitt inne i allt det där låg vår mormor för döden. Det var tufft minst sagt, medger säger Klara Söderberg och tillägger att de dessutom hade förlorat sin farmor kort tidigare.

– Vår familj är väldigt tajt, vi har vuxit upp med både farmor och mormor nära och det var extremt jobbigt att behöva ta farväl av dem samtidigt. Det drabbade vår familj väldigt hårt. Men vi var så unga då att vi hade svårt att ta in det, säger Johanna.

– Det är Johanna som är designgeniet, säger Klara Söderberg om årets rosa band som är i manchester med ett hjärta på.

Årets rosa band är designat i manchestertyg med ett rött hjärta – och andas First Aid Kit.

Klara och Johanna Söderberg berättar att de ville skapa ett band som kändes som dem.

Annons

– Vi ville att det skulle vara enkelt och i vår stil. Vi fastnade för manchester som ger en retrokänsla och pastelligt gammelrosa. Och så hjärtat som har varit med oss länge. Vi hade moodboard och säkert hundra idéer, men det är Johanna som är designgeniet, deklarerar Klara och säger att de vill att bandet ska symbolisera systerskap, kärlek, hopp och kraft.

Hur har det påverkat deras egna rädslor och tankar kring cancer att att ha haft två fall så nära i familjen?

– Man vet att var tredje person på något sätt blir drabbad och att det ökar är oroväckande, men vårt förhållande till det är att inte gå runt och tänka att det ska hända någon man känner. Det går inte att leva i rädsla, svarar Klara. Man vet inte vad som ska hända och det är det som både är så sjukt och så fint med att vara människa.

I somras blev Johanna Söderberg mamma för första gången - och Klara blev världens stoltaste moster.

Johanna nickar instämmande in i kameran:

– Men det som har hänt sedan Lena gick bort är att döden är mer närvarande i livet och det är också ganska fint och viktigt att bli påmind om, säger hon och tillägger att känslorna blivit ännu starkare sedan hon själv blev mamma.

Annons

familjebandet känns extra viktig nu

När lilla "First Aid kid" Harriet kom i början av sommaren bildades ett helt nytt band, det till ett barn.

– Jag vet inte om det är alla hormoner man får med en liten bebis men jag är väldigt emotionell. Allt jag säger känns klyschigt men familjebandet känns extra viktig nu när jag fått barn. Att föra vidare familjen.

Hur är det att vara moster då, Klara?

– Det är jättehärligt, fantastiskt! Hon är världens gulligaste unge och man älskar ju bara sönder henne. Det enda är att jag blir sur när jag måste lämna tillbaka henne.

Läs även:

Fakta/Rosa Bandet

Cancerfonden är en fristående, ideell organisation utan statligt stöd och där arbetet är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag.  

Sedan 1951 har organisationen delat ut drygt 11 miljarder kronor till de främsta forskningsprojekten i Sverige.

Rosa bandet säljs från 25 september på en rad olika försäljningsställen och kostar 40 kronor.

Annons