Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Kvinna täckte fläck på nageln med nagellack – visade sig vara cancer

09 jul, 2021 
AvAmanda Annell
FotografTT, Tobi/Pexels
Kvinna med rödmålade naglar
Alana Severs, 36 år, täckte över fläcken som hon hade på sin nagel med rött nagellack i flera år men upptäckte senare till sin förskräckelse att det var en svår typ av cancer.
Annons
Linda Skugge och Kristina Sandberg – det här handlar debatten omBrand logo
Linda Skugge och Kristina Sandberg – det här handlar debatten om

Alana Severs från Portsmouth i England, skämdes över fläcken på sin fingernagel och valde därför att täcka över den med rött nagellack i flera år. Men en dag ändrades det helt.

Hon läste en artikel 2017 hos Cosmopolitan om just fläckar på naglarna och insåg då att den hon hade liknande den som det skrevs om i artikeln. I artikeln hon hittat nämndes det att fläcken kan vara ett tecken på cancer. Hon berättar för Mirror om hur hon kontaktade sin partner i panik och visade hur hennes fläck liknar den som visas i artikeln.

Artikeln kan ha räddat Alana

Dagen efter tar sig Alana in till läkare och där genomförs det flera tester på nageln. Det visar sig relativt fort att fläcken är melanom, hudcancer. Hon får genomgå två operationer för att ta bort cancern och stoppa den från att spridas till andra delar av kroppen.

Annons

Alana säger till tidningen Mirror hur artikeln hon stötte på kan ha räddat hennes liv.

– När jag läst artikeln fick jag panik. Men nu är jag lättad att jag stöttet på artikeln - den kan faktiskt ha räddat mitt liv.

Cancern spred sig inte vidare

Cancern hade inte spridit sig vidare till andra delar av kroppen. Hon förklarar för Mirror att fläcken på nageln endast hade växt utöver nageln och inte neråt in i blodet. Hade fläcken spridit sig nedåt så hade det varit en mycket värre situation där cancern hade kunnat börja spridas till stora delar av kroppen och till och med bli dödligt.

Efter operationen nämner Alana till Mirror att det gjorde väldigt ont och hur hon mådde illa under en period. Detta släppte dock efter ett tag och nu berättar hon hur hon är glad att nageln är borta.

– Jag skulle hellre amputera hela min arm för att bli av med cancer än att riskera att den sprider sig, säger Alana till Mirror.

Annons