Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Föräldraledig med ditt husdjur – snart verklighet i Sverige?

27 jun, 2016 
AvMikaela Råberg
Det talas mycket om att våra husdjur är en del av familjen, och i vissa länder blir det nu möjligt att vara föräldraledig med sin hund eller katt.
Annons

Som förälder har man enligt svensk lag rätt till föräldraledighet, och när barnet råkar ut för sjukdom har man möjlighet att vabba.

Många djurägare anser att det borde finnas något liknande även för dem.

katt-ledig

Alla som någon gång har blivit med hund eller katt vet att det inte bara räcker med kärlek i början. Det tar tid att vänja in den nya familjemedlemmen, att sätta upp rutiner och – inte minst – att valpträna en busig liten jycke.

Flera företag i England erbjuder därför sina anställda ”paw-ternity”, alltså möjligheten att få vara hemma med sitt nya husdjur – samtidigt som man får betalt. Längden på husdjursledigheten kan variera från några timmar och upp till flera månader, beroende på företagets policy och husdjurets behov.

Annons

Greg Buchanan, förespråkare av husdjursledighet, berättar att han blev inspirerad att instifta den här förmånen till sina anställda efter att han adopterat en hemlös hundvalp.

– Jag tog då en vecka ledig för att säkerställa att den kände sig välkommen i mitt hem och för att lära den våra regler. Min hund mår bättre nu tack vare det, säger han till USA Today.

Nu erbjuder Greg sina anställda att ta en vecka ledigt från jobbet om de skaffar husdjur – dock gäller det inte alla djur.

– Om någon ber om ledigt för att vara hemma med sin guldfisk blir det ett nej, säger han.

Initiativet är mycket uppskattat bland djurägare och frågan är om det någonsin kommer bli verklighet i Sverige? Vi är trots allt ett land som älskar våra hundar och katter.

Foto Colourbox

Annons