En ihärdig myt bland småbarnsföräldrar är att färgen på snoret hos ett förkylt barn kan avslöja om det rör sig om en virus- eller bakterieinfektion. Enligt myten tyder tjockt, färgat snor på bakterier, medan tunt, genomskinligt snor innebär virus. Men myten stämmer tyvärr inte.

Läs även: 5 saker som är bra med att vabba – men som ingen vågar säga högt

Varken färgen eller konsistensen avslöjar om det är bakterier eller virus det rör sig om, men snoret kan avslöja något annat. Snoret är nämligen ofta tunt och rinnigt i början av en förkylning och blir tjockare först efter ett tag. Sedan kan det bli antingen gult, grått eller grönt, något som kan variera från förkylning till förkylning.

Att barn drabbas av förkylningar är vanligt eftersom det lätt smittar från barn till barn. Då gäller det att låta barnen vila, dricka vatten och vara noga med att tvätta händerna ofta. Snuva och hosta kan sitta i under en till två veckor, men går oftast över av sig själv.

Läs även: Forskning: Män drabbas av värre förkylningar än kvinnor

Om barnet inte mår bättre efter en vecka, har hög eller långvarig feber, har ont i örat, inte vill äta eller dricka eller har svårt att andas bör man söka sig till vården. Snuva i sig är sällan något skäl till oro, förutom om enbart den ena näsborren är täppt. Det kan tyda på en bihåleinflammation och bör då kollas upp av vården.

Läs även:

3 ovanor som förlänger din förkylning

Källa: Min Doktor, Vårdguiden

Foto: Shutterstock
Artikeln publicerades först på MåBra.

Mest läst