Tror du att du är samma person nu som när du träffade din partner för alla dessa år sedan? Du har troligtvis fel – men kanske är det en bra sak?

Det verkar ett gäng nederländska forskare tro, efter att ha utfört en ny studie. Den visar nämligen att gifta par blir bättre människor med tiden, på så sätt att de blir mer förlåtande och får bättre självkontroll.

Läs även: 9 saker att göra varje dag – för ett långt och lyckligt äktenskap

De följde 199 nygifta par i fyra år, och under den här tiden fick paren svara på enkäter om hur de upplevde sig själva och relationen. De förmågor forskarna var speciellt intresserade av var hur förlåtande deltagarna var i sina relationer, och hur mycket självkontroll de hade – detta efter att det bevisats vara två väldigt viktiga hörnstenar i en långvarig och lycklig relation

Huffington Post beskriver det så här: Självkontroll hindrar dig från att snäsa åt din partner medan förlåtelse gör det lättare att gå vidare de gånger ni oundvikligen hamnar i bråk.

Dessa två egenskaper har inget egentligt samband, men forskarna kunde ändå se att paren själva tyckte sig vara både mer förlåtande och ha bättre självkontroll allt eftersom tiden gick.

Forskarna förklarar detta med en hänvisning till tidigare studier, som visar att människor blir mer förlåtande i takt med att en relation blir starkare.

Vi vill nämna att detta är en liten studie, som enbart undersökt gifta par. Med stor sannolikhet gäller personlighetsförändringen även par i långvariga samborelationer.

Läs också:Forskare: Gifta par ger upp för lätt – skiljer sig i onödan

 

Artikeln publicerades först på MåBra.

 

Utvald läsning

Femina