Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Forskare: Det är dina vänners fel att du går upp i vikt

04 sep, 2017 
AvMalin Karlberg
Svårt att hålla vikten? Det kanske är din omgivning det är fel på – inte dig!
Annons

Personerna du omger dig med kan ha stor inverkan på ditt midjemått. Det är nämligen de som ofta påverkar vad, när och hur du äter – och huruvida du går upp eller ner i vikt.

Susie Burrell, en av Australiens mest framstående dietister, har identifierat fem grupper av människor i ditt liv som kan avgöra dina matvanor. Hon hänvisar till den omfattande studien ”Framingham Heart Study”, som publicerades i New Englad Journal of Medicine för några år sedan och följde 15 000 personer under 65 år. Studien visade att om en person drabbas av fetma ökar risken att hans eller hennes vänner också blir överviktiga.

Här är 5 grupper i din omgivning som påverkar din vikt:

1. Dina vänner

Om du träffar dina vänner över restaurangmiddagar, afterwork-drinkar eller snacksfyllda filmkvällar är risken stor att era midjemått ökar. Ses ni däremot på en promenad eller träningsdejt kan ni istället påverka varandras hälsa i positiv riktning.

Annons

2. Dina barn
Barn brukar ha många synpunkter kring vad som serveras hemma och för att slippa laga dubbla måltider ställer småbarnsföräldrar ofta fram barnvänlig mat – som sällan är särskilt kalorisnål – på middagsbordet. Och vilken förälder har inte ätit upp barnens rester för att slippa slänga dem?

3. Din partner

Sambokilon är ett välkänt begrepp. När vi stadgar oss tenderar vi nämligen ofta att sitta hemma mer, njuta av romantiska middagar och kanske slarva med träningen. Det är också lätt att smitta varandra med dåliga vanor – öppnar din partner en påse chips är det ju nästan omöjligt att inte smaka…

4. Dina kollegor

Vi tillbringar ofta större delen av vår vakna tid på jobbet och äter ihop med våra kollegor. I kombination med ett stillasittande jobb kan då flottiga takeaway-luncher och ständiga fikaraster ge en negativ inverkan på vikten – särskilt om det dessutom står en godisskål framme och frestar.

Annons

5. Din släkt

När vi träffar våra syskon, föräldrar och äldre släktingar tenderar vi att ofta återgå till barndomens matvanor – och som punkt 2 påpekar handlar det sällan om hälsomat. Mormor envisas fortfarande med att baka sju sorters kakor när ni ses – och du känner dig tvingad att smaka alla.

Källa: Bodyandsoul.com.au
Foto: IBL

Läs även:

Annons