Det händer i hjärnan efter att du träffat ditt livs kärlek

Förälskelse är underbart. Kärleken bubblar likt kolsyra i kroppen och det känns som att man svävar på moln. Vardagen känns enklare och humöret mer stabilt – samtidigt som ångesten blir mindre. Men vad beror den kroppsliga harmonin egentligen på? Finns det en logisk förklaring bakom känslorna som porlar eller är de bara slumpmässiga?

En studie från Harvard Medical School visar att hjärnan faktiskt påverkas på en rad olika sätt när vi upplever äkta kärlek – här är tre exempel:

1. Frisättningen av dopamin ökar

Att vi känner lycka och välbehag i både kropp och knopp i samband med att vi har träffat vårt livs kärlek är det många som kan relatera till. Men vad beror känslan på egentligen? När vi är förälskade påverkas dopaminsystemet i hjärnan vilket resulterar i att frisättningen av dopamin i kroppen ökar – och det är det som bidrar till att vi känner mer lycka och tillfredställelse överlag.

2. Hjärnans stressystem påverkas

Forskare har sett att hjärnans stressystem påverkas positivt när vi blir kära – vilket gör oss mindre ångestfyllda och mer lugna och trygga. Att en kram från din älskling till och med kan få den värsta dagen i ditt liv att känns bättre är ett tydligt tecken på att det här faktiskt stämmer.

3. De positiva områdena i hjärnan stimuleras

Forskning visar att det finns negativa och positiva områden i hjärnan. De negativa behandlar saker som stress, orolighet och nedstämdhet – och de positiva behandlar saker som lugn, belöning, lust och harmoni. Studier visar också att de positiva områdena är extra aktiva när vi upplever stark kärlek, och att delarna som behandlar stress och nedstämdhet istället minskar sin aktivitet. Känner du dig mindre orolig och har ett starkare sug efter att hitta på roliga saker kan det alltså mycket väl beror på kärlek.

Källa: Elite Daily 
Foto: TT/Shutterstock

Läs mer:

Ditt DNA kan avgöra om ditt äktenskap blir lyckligt

Maten som dödar din sexlust – 8 livsmedel att se upp för

Vem är mest självisk – du eller din partner? 7 avslöjande tecken 

Mer läsning

Femina