Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Forskare: Drick mer rödvin – det är bra för magen!

25 okt, 2019 
AvMalin Karlberg
vin bra för tarmen
Får det lov att vara ett glas merlot, pinot noir eller cabernet sauvignon? Ny forskning visar att rödvin har fler hälsofördelar än man tidigare trott.
Annons

Att ta ett glas rött då och då är bra för tarmfloran, visar ny brittisk forskning från King’s College London. Studien utfördes på 916 kvinnliga tvillingsystrar i Storbritannien och jämförde effekterna av olika typer av alkoholhaltiga drycker: öl, cider, sprit, vitt vin och rödvin.

De kvinnor som druckit rött vin visade sig då få en bättre bakterieflora med en större mikrobiotisk mångfald än de som konsumerat andra typer av alkohol. En god bakterieflora förebygger hälsoproblem såsom diabetes, cancer och fetma.

Höga halter av antioxidanter

Studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Gastroenterology, visar med andra ord att rödvin i måttliga mängder är bra för maghälsan. Anledningen tros vara rödvinets höga koncentration av polyfenoler, en kraftfull antioxidant.

– Om du måste välja en alkoholhaltig dryck idag är rödvin bästa valet, eftersom det tycks ha en välgörande effekt på dig och dina magbakterier, vilket i sin tur kan hjälpa vikten och risken för hjärtsjukdomar, säger forskaren Caroline Le Roy, som skrivit studierapporten.

Annons

Rödvin har även i tidigare studier visat sig ge en rad hälsofördelar och bland annat bevisats ha en positiv effekt på såväl hjärtat som hjärnan. Men att drycken även är bra för magen är en ny upptäckt, enligt forskarteamet.

Vill du skippa alkoholen men ändå få i dig polyfenoler? Välj choklad eller blåbär istället!

Läs mer:

Annons