Vill du få en god natts sömn bör du gå och lägga dig vid ungefär samma tid, kväll efter kväll – oavsett om det är vardag eller helg. Personer som går till sängs vid oregelbundna tider sover nämligen sämre än de som konsekvent lägger sig vid samma tidpunkt, visar ny data från aktivitetsmätaren Fitbit.

Fitbit, som analyserar rörelser och mäter bland annat motion och sömn, har nu släppt data för sina 6 miljoner användare i USA. När företagets forskare analyserade datan kunde de se att de personer som bara har en halvtimmes variation i tidpunkten för sänggåendet sover allra bäst. De personer vars läggtid varierar med upp till två timmar får i genomsnitt en halvtimmes mindre sömn per natt.

Forskarna kunde också se att kvinnor i genomsnitt ligger i sängen 25 minuter längre än män – 6 timmar och 50 minuter jämfört med männens 6 timmar och 26 minuter. Ändå känner sig kvinnor tröttare, vilket skulle kunna förklaras av att kvinnor i större utsträckning än män lider av sömnlöshet – det vill säga, de ligger i sängen men kan inte att somna. Tidigare studier har också visat att kvinnor har ett större sömnbehov – helt enkelt för att de använder sin hjärna mer.

Läs mer i Feminas nya artikelserie om sömn!

Missa inte:

Forskarnas 10 bästa tips för bättre sömn

Så påverkas kvinnor av sömnbrist

Maten som får dig att sova gott

Källor: Expressen, Yahoo Finance