Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Forskare: Intelligenta kvinnor är oftare singlar

23 jan, 2018 
AvFemina
Är du singel eller har du mängder av smarta singeltjejkompisar? Det är ingen slump, visar ny forskning.
Annons

Är du singel – eller har du många väninnor som är det? Orsaken kan vara hög intelligens, visar en ny studie från tre amerikanska universitet. Smarta kvinnor är nämligen mer benägna att leva ensamma.

Forskningsstudien, som publiceras i Personality and Social Psychology Bulletin, avslöjar att män tenderar att inte våga dejta intelligenta kvinnor – framför allt kvinnor som är smartare än de själva. Detta trots att männen angett att de såg intelligens som ett attraktivt karaktärsdrag hos kvinnor. I praktiken visade det sig dock inte stämma.

I experimentet fick männen nämligen möta en rad olika kvinnor, varav vissa av kvinnorna pekades ut som att ha lyckats bättre än männen själva på ett intelligenstest. Forskarna kunde då se att de kvinnor som fått en ”smart-stämpel” ratades i högre grad – männen distanserade sig från dem och var mindre benägna att utbyta kontaktuppgifter med dem. Dessutom valde även kvinnorna att hellre leva ensamma än med män med lägre IQ än dig själv.

Forskarnas förklaring var att männen kände sig ”mindre maskulina” när de umgicks med kvinnor som fått bättre IQ-resultat än de själva.

AV MALIN KARLBERG

FOTO SHUTTERSTOCK

Missa inte att läsa:

Annons