Kaffe är en av världens vanligaste drycker. Finländarna dricker 3,5 koppar om dagen vilket är mest i världen. Vi svenskar är inte mycket sämre med 3,1 koppar och en andraplats.

Vår höga konsumtionen verkar vara ett genidrag om man får tro en ny studie som publicerats i Annals of Internal Medicine. Den visar nämligen att ett regelbundet kaffeintag (tre koppar per dag) minskar risken att drabbas av matsmältnings- och cirkulationssjukdomar som död till följd.

Läs även Svensk studie: Kaffe minskar risken för allvarlig cancerform

Forskarnas slutsats: Kaffe förknippas starkt med ett längre liv!

Men hur ska man tänka? Koffein eller koffeinfritt kaffe? Vad är bättre för hälsan? Forskarna såg liknande hälsoeffekter hos personer som dricker koffeinfritt som kaffe med koffein, men eftersom det inte går att urskilja exakt vad i kaffet som gör det så hälsosamt är det inget de kan dra någon slutsats om.

Läs även Blir du inte längre pigg av kaffe? Här är forskarnas förklaring!

Studien kan vara den största i sitt slag. Drygt en halv miljon personer från tio europeiska länder har deltagit. Resultatet visar att det inte spelar någon roll var  man bor, utan hälsofördelarna är lika stora oavsett geografiskt område.

Av Cecilia Edström på Måbra.com

 

Få mer av Femina – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

[socializer-facebooklikeshare href=”https://www.facebook.com/femina.se/” layout=”standard” action=”like”  showfaces=”true” share=”false” width=”320″]