Vi har sett det i filmer, läst om det i böcker. Många av oss har till och med upplevt det – kärlek vid första ögonkastet. Men tyvärr verkar det som att detta fenomen inte existerar. I alla fall om vi ska tro psykologer från University of Groningen som bestämde sig för att en gång för alla titta på om kärlek vid första ögonkastet verkligen existerar –och kom fram till att nej, det ser inte ut som det.

– Våra studier visar att kärlek vid första ögonkastet oftast inte hänger ihop med traditionell kärlek. Vad vi tror är kärlek vid första ögonkastet är istället en stark attraktion, säger en av forskarna bakom studien.

I studien deltog 396 personer. Ungefär 60 procent av dem var kvinnor, och de flesta var heterosexuella. Personerna fick titta på bilder av främlingar och sätta betyg på sina känslor – från kärlek till passion.

32 personer uppgav att de kände kärlek vid första ögonkastet och att de kände starka känslor av fysisk attraktion – merparten av dem var män. Ytterligare två experiment utfördes där deltagarna fick speed-dejta och återigen fylla i ett känsloformulär, och då upplevde ingen av dem kärlek vid första ögonkastet.

Men romantiken behöver inte vara död för det. För vad är det som säger att den starka, fysiska attraktionen inte ganska snart kan utvecklas till djupare känslor?

Källa: Independent

Läs även

Så håller Jenny Strömstedt kärleken vid liv: ”Man måste fortsätta att vara nyfiken”

9 tecken på att du och din partner passar bra ihop

Det finns 4 typer av kärlekspar – vilken är ni?

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: