En ny studie, som publicerats i British Journal of Obstetrics and Gynecology, visar att det kan medföra risker att sova på rygg i den tredje trimestern. Enligt resultaten var risken 2,3 gånger högre att föda ett dödfött barn om mamman gått och lagt sig på rygg oftare sent i graviditeten.

I studien jämförde forskarna sömnmönster hos över 1000 kvinnor – 291 som varit med om dödfödsel och 733 som fött levande barn under samma tid. Fynden stämmer överens med tidigare forskning som gjorts i Australien och Nya Zeeland.

Läs även: 13 gulliga och roliga sätt att berätta att du är gravid

– Man har redan sett på Nya Zeeland att förekomsten av dödfödda har sjunkit sedan de började informera från de tidigare studierna. Och nu startar man en kampanj i England där man går ut med filmer och informerar gravida om vikten av att inte sova på rygg, säger Ingela Rådestad, barnmorska och professor i omvårdnadsvetenskap, till Dagens Medicin.

Hon tycker att en liknande informationskampanj i Sverige vore att överväga.

Vad som ligger bakom den ökade risken för dödfödsel om mamman sover på rygg är ännu inte klarlagt, men det finns teorier.

Läs också: De lanserar podd om barnlängtan: ”Vi vill uppmana folk att våga vara normbrytare”

– Det kan fysiologiskt förklaras genom att när man ligger på rygg och har en stor mage som trycker ner på kärlen så blir det ett sämre återflöde och blodförsörjning tillbaka till barnet, säger Ingela Rådestad.

De brittiska forskarnas råd är att blivande mammor gör rätt i att försöka somna på sidan – men att man inte behöver få panik om man sedan vaknar på rygg, då det vanligtvis är ställningen man somnar i som man sedan sover i längst. Den icke vinstdrivna organisationen Tommy’s Stillbirth Research Centre driver den nya informationskampanjen i England, och här är tre tips de försöker sprida till kvinnor:

  1. Lägg kuddar bakom ryggen för att motverka att du faller över på rygg när du sover.
  2. Om du vaknar på natten, se till att lägga dig i en bra sidoposition igen.
  3. Var lika noggrann med din sovposition om du tar en tupplur på dagen.

Källa: Dagens Medicin, Pittsburg Post-Gazette   Foto: IBL

Läs även: Hon kritiserades på Instagram – för att ha för liten gravidmage

Artikeln publicerades först på MåBra.

Utvald läsning

Femina