Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Forskare: Ta ut din semester – och lev längre

07 sep, 2018 
AvMikaela Alex
Sparar du semesterdagar på hög och tänker att du klarar dig med lite meditation och sund mat? En ny studie visar att du kan behöva tänka om – ledigheten är viktig för vår hälsa.
Annons

En del av oss maxade ut sommaren i semesterdagar – andra har en hel del kvar på semesterkontot. Kanske för att ta de dagarna senare, kanske för att det inte funnits tid att ta ut fler.

Det är inte ovanligt att höra om kollegor som har kvar semesterdagar från flera år tillbaka, om HR-avdelningar som får ligga på och tjata på anställda att ta ut sin ledighet.

Nu visar dessutom forskning att det kan gynna hälsan att ta semester – och att du inte kan minska skadorna av att hoppa över ledigheten genom att äta nyttigt eller träna regelbundet.

Forskningen bygger på analys av 1222 manliga deltagare i The Helsinki Businessmen Study, som är födda mellan 1919 och 1934. Studien påbörjades 1974, och samtliga deltagare hade någon faktor som höjer risken för hjärt-kärlsjukdom – som att de var rökare, överviktiga, hade högt blodtryck eller kolesterolvärde.

Annons

Deltagarna delades in i en testgrupp och en kontrollgrupp och följdes sedan i fem år. Unde tiden fick deltagarna i testgruppen muntliga och nedskrivna rekommendationer var fjärde månad, som att de skulle motionera, hålla en hälsosam vikt eller sluta röka. De som behövde fick också relevanta mediciner mot exempelvis högt blodtryck.

Under tiden fick kontrollgruppen fortsätta leva som vanligt, utan kontakt med forskarna.

Efter de första fem åren kunde man se en 46-procentig minskning i risken för hjärt-kärlsjukdom hos männen i testgruppen, jämfört med kontrollgruppen.

Men: När man gjorde en andra uppföljning efter 15 år visade det sig att fler hade dött i testgruppen än i kontrollgruppen.

Man förlängde då undersökningstiden till 40 år (alltså till 2014) och gjorde en ny uppföljning med hjälp av nationella register över personer som dött, samt tidigare oanvänd data kring sömn, arbetsmängd och ledighet. Då såg forskarna att dödligheten var betydligt större i testgruppen fram till år 2004. Men mellan 2004-2014 var dödligheten densamma i de två grupperna, då var deltagarna alltså 80-90 år gamla.

Annons

Arbetsmyror hade större dödsrisk

Ett samband forskarna kunde se var mellan de män som dog i förtid och de som tog ut mindre än tre veckors semester per år. Personerna i testgruppen om tog ut lite semester löpte 37 procent större risk att dö mellan 1974 och 2004 än de som tog mer semester. I kontrollgruppen var sambandet inte alls lika tydligt.

Professor Timo Strandberg, vid University of Helsinki, Finland, menar att skadan som orsakats av den intensiva livsstilen var koncentrerad till en grupp med män som tog ut mindre mängd semester varje år:

– I vår studie jobbade de män som tog ut lite semester mer, och sov mindre, än de som tog ut mer semester. Den stressiga livsstilen kan ha ”slagit ut” de fördelar som testet med hälsosammare vanor tidigare gett, säger han.

Forskarna tror också att studien i sig kan ha haft en negativ psykologisk effekt på deltagarna, och tillfört stress genom alla hälsotips och råd deltagarna skulle följa.

Annons

Strandberg tillägger att man på 70-talet inte jobbade proaktivt mot stress, men idag rekommenderar man det till personer med förhöjd risk för hjärt-kärlsjukdomar. Dessutom är läkemedlen mot högt blodtryck bättre idag än för 40 år sedan.

Sammanfattningsvis vill forskarna säga att det trots studieresultatet inte är utbildning inom hälsa som är skadligt – utan att det snarare är stressreduktion det behövs satsas mer på för personer med förhöjd hjärt-kärlsjukdomsrisk.

Och glöm inte att ta ut din semester – inget jobb är värt att bli sjuk för!

Källa: CNBC, European Society och Cardiology   Foto: Unsplash

Artikeln publicerades först på MåBra.

Annons