Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Forskare varnar: Din partners snarkningar kan förkorta ditt liv

26 nov, 2019 
AvMalin Karlberg
partner som snarkar
Snarkningarna är inte bara ett störningsmoment – de utgör faktiskt en hälsofara, enligt forskare.
Annons
Så lyckas du få en bättre sömnBrand logo
Så lyckas du få en bättre sömn

Sover du ihop med någon som snarkar? Då kan det vara dags att ta tag i problemet – antingen genom att din partner får hjälp med sitt snarkande, eller genom att hen får flytta ut ur sovrummet. Din partners snarkningar riskerar nämligen att påverka din hälsa negativt genom att sabotera din hörsel – och i värsta fall förkorta ditt liv.

En brittisk studie från Imperial College of Science i London har visat att din livslängd kan förkortas om du regelbundet utsätts för höga ljud i din hemmiljö – såsom att bo intill en kraftigt trafikerad väg. Ständig exponering för störande ljud visade sig i studien öka risken för hjärtsjukdomar och stroke.

Som att sova under ett flygplan

En tidigare studie från samma universitet har visat att du riskerar att få högre blodtryck av att sova intill någon som snarkar – vilket kan leda till hjärt- och kärlproblem, njursjukdomar, demens och en rad andra sjukdomar. Att (försöka) sova intill en snarkare kan jämställas med att sova under ett lågflygande flygplan, menar forskarna.

Annons

Som om inte det vore nog har en annan tidigare studie, från Queens University i Kanada, slagit fast att partners till snarkare löper risk att försämra sin hörsel. I studien hade samtliga personer som sover ihop med någon som snarkar fått en hörselnedsättning. Sämst hörde de på örat som varit närmast partnern i sängen. Så vill du försöka rädda din hörsel är öronproppar ett måste! Eller åtminstone att sova längre isär – kanske skavfötters?

Sömnbristen som störande snarkningar kan orsaka är i sig tillräckligt för att påverka din hälsa negativt. Dålig sömn har i en rad studier visat sig leda till bland annat depression, övervikt, utmattningssyndrom och diabetes – och kvinnor tenderar att drabbas värst.

Annons