Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Forskarna varnar: Lämna inte din plats åt gamla på bussen

20 okt, 2017 
AvJoel Linde
Det kanske låter grymt, men forskarna har goda anledningar för sina uppmaningar.
Annons

De flesta av oss vet att det tilhör god hyfs att ställa sig upp och lämna plats för våra seniora medborgare i kollektivtrafiken, även om alla kanske inte faktiskt gör det. Men nu har en forskare stuckit ut hakan och gett alla dessa okänsliga människor rätt. Vi ska låta de gamla stå, säger han.

– Vi måste uppmuntra till aktivitet allt eftersom vi blir äldre – inte säga åt gamla att lägga upp fötterna, säger Oxfordprofessorn Muir Gray, som även är klinisk rådgivare åt Folkhälsomyndigheten i England, till Brittish Medical Journal.

– Och tänk efter en extra gång innan du ger upp din plats på bussen eller tåget till en äldre person. Att stå upp är bra träning för dem.

I rapporten i den medicinska tidskriften resonerar även ortopedkirurgen Scarlett McNally att träning kan vända hälsoförfallet bland äldre och hålla dem ifrån utökat vårdbehov.

”Många av de krämper och sjukdomar man ådrar sig senare i livet handlar inte om ålder, utan om inaktivitet”, skriver hon i rapporten.

”Ju mer vi tränar, desto bättre.”

Frågan är om vi kommer vilja säga åt pensionärerna att de får stå ”för sitt eget bästa”, men vi kan åtminstone se till att ta några fler promenader med våra äldre!

Artikeln publicerades först på MåBra.

 

Annons