Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Forskning: Så mycket öl ska du dricka för att leva längre

02 aug, 2016 
AvMikaela Råberg
De flest behöver knappast en ursäkt för att unna sig en öl eller två. Men nu finns det hur som helst hela sex anledningar till att dricka mer bira – och alla är hälsosamma.
Annons

För att det är helg, för att det är sol, för att det är svalkande eller helt enkelt bara för att det är gott. Öl är en favoritdryck för många och nu har forskning kommit fram till att det även finns hälsofördelar med att regelbundet knäcka en kall, visar ny forskning.

1. Bra för hjärtat

Forskare på Harvard University har funnit ett samband mellan måttlig alkoholkonsumtion av öl och vin och upp till 40 procent reducerad risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Studien följde upp både män och kvinnor.

2. Minskar risken för diabetes typ 2

I en metaanalys av studier kring måttlig alkoholkonsumtion och diabetes typ 2 kom American diabetes association fram till att risken att drabbas av sjukdomen minskade med 30 procent vid intag av 6 till 48 gram alkohol per dag, jämfört med dem som drack mer eller mindre.

Så det gäller att hålla sig inom dessa ramar för att kunna nyttja hälsofördelarna. En servering starköl på 3,5 dl innehåller exempelvis runt 14 gram alkohol.

Annons

3. Stärker skelettet

Ett svagt skelett kan leda till benskörhet och benbrott, något som öl sägs kunna minska risken för.

Studier visar att öl – särskilt mörk öl och ale – innehåller en hög halt kisel, som bidrar till att stärka skelettet. Journal of the science of food and agriculture rapporterar att ett måttligt öldrickande minskar risken för benskörhet.

4. Kan förebygga demens

Öl i rimlig mängd kan hålla dig pigg och alert längre. Forskare vid Lanzhou University har nämligen kommit fram till att ett ämne som finns i humle kan skydda dig mot psykologisk stress, vilket i sin tur kan förebygga uppkomsten av demens.

5. Ökar det goda kolesterolet

Det finns ett dåligt och ett bra kolesterol och det bra kolesterolet – HDL – ökar vid måttlig konsumtion av öl.

Dock är American heart association noga med att påpeka att det betyder max ett till två glas per dag.

6. Minskar risken för njursten

Alla som någon gång haft oturen att kissa ut en njursten vet hur smärtsamt det kan vara. Vill du minska risken att drabbas – eller drabbas igen – är öl ett hett tips. En finsk studie visar nämligen att ölkonsumtion minskar risken att utveckla stenar.

En flaska om dagen uppskattades reducera risken med så mycket som 40 procent.

Källa: Men’s health 

Annons