Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

9 kroppsliga tecken på att du bör byta arbetsplats

14 dec, 2021 
AvNina Nyström
kvinna vid datorn
Så visar din kropp att du kanske bör se dig om efter att annat arbete, eller åtminstone göra något åt din trivsel och din arbetsbelastning.
Annons
TV: 6 kroppsliga tecken på att du bör byta arbetsplatsBrand logo
TV: 6 kroppsliga tecken på att du bör byta arbetsplats

Alla har vi stressiga perioder på jobbet och stunder då vi tvivlar på oss själva eller vår väg i livet. Men vad är "vanligt" tvivel eller en acceptabelt hektisk nivå – och när är det verkligen dags att agera och byta jobb? Ja, om inte förr, är det verkligen på tiden när till och med din kropp säger till. Här är några signaler att vara uppmärksam på.

1. Sömnproblem

Sömnproblem är ett av de vanligaste tecknen på att din arbetsplats inte får dig att må bra. Visst kan man ha mycket att tänka på i perioder, och då störs din sömn av tankarna som snurrar. Men vaknar du ofta och grubblar på din att göra-lista är det dags att försöka göra något åt situationen.

2. Huvudvärk

Om din hjärna börjar se din arbetsplats som en ”fara” är du alltid på helspänn, vilket kan framkalla bland annat huvudvärk.

Annons

3. Ont i kroppen generellt

När vi känner oss stressade aktiveras som sagt kroppens flyktsystem, vilket gör att även musklerna i resten av kroppen ständigt är på sin vakt. Kommer du ofta på dig själv att sitta med axlarna uppdragna och käkarna spända kan det signalera att du inte trivs på jobbet.

4. Din mentala hälsa blir sämre

Har du har besvär med din mentala hälsa sedan innan riskerar det att förvärras om du inte mår bra på din arbetsplats. Om du känner dig illa- eller orättvist behandlad på jobbet kan det slå extra hårt, eftersom det känns som ett personligt påhopp.

5. Du är oftare sjuk

Kronisk stress, även underliggande sådan, påverkar vårt immunsystem. Det kan göra att vi blir sjuka oftare.

6. Du tappar intresset för sex

Mest logiskt om man inte trivs på jobbet är att vilja knyta sig än hårdare till andra viktiga delar av livet – som ens partner och eventuella familj. Tyvärr fungerar vår hjärna sällan så. Istället tar vi med oss vårt missnöje över jobbet hem, vilket påverkar vårt humör och stör våra relationer och sexlust.

Annons

7. Du är jämt trött

Om jobbet tär på dig (även du ibland kanske inte ens själv ser vidden av det) så kommer det ta mer av din ork än om du jobbat hårt med något som samtidigt gav dig energi. Känner du dig inte lycklig med din tillvaro på jobbet kommer det också spilla över på hur väl du kan tillgodogöra dig din återhämtning.

8. Du har ofta magbesvär

Stress påverkar våra magfunktioner. Att magbesvären är jobbrelaterade blir extra tydligt om du får ont i magen varje söndag, när en ny arbetsvecka stundar.

9. Din aprit förändras

Mår du inte bra försämras din aptit, och under riktigt hög stress prioriterar kroppen bort matsmältningen för att kunna fokusera på faran som stresshormonet signalerar om. Men, det kan som vi vet också slå över åt andra hållet, att man börjar tröstäta.

Foto: TT

Se också: 5 viktiga saker att tänka på när du byter jobbBrand logo
Se också: 5 viktiga saker att tänka på när du byter jobb
Annons