Många ser våren som en nystart när allt är möjligt. Kanske har du vårstädat garaget eller hängt bort alla vinterkläder i garderoben. Dagarna blir längre och ljusare och naturen börjar vakna till liv efter vintern.

På precis samma sätt som du vårstädar ditt hem kan ditt sinne behöva en uppfräschning.

Här är 4 goda vanor att börja med:

1. Prioritera din sömn

Sömn är en av de absolut viktigaste sakerna för att vi ska fungera som människor. Det är när vi sover som kroppens immunsystem och viktiga hormoner bildas. Långvarig sömnbrist kan leda till förhöjd risk för hjärt-kärlsjukdom, diabetes typ 2, depression och utmattningssyndrom.

Vuxna människor behöver mellan sex och nio timmars sömn varje natt.

Se till att sovrummet är mörkt, tyst och svalt. Gör också sänggåendet till en rutin både i tid och struktur. Hjärnan gillar tydliga mönster och genom att lägga sig och stiga upp vid samma tid varje dag kommer det att bli lättare att somna. Det kan också vara en god idé att göra en egen rutin där du gör samma sak i samma ordning innan du kryper ner mellan lakanen.

2. Försök göra saker utomhus

Under vintern är det lätt att bli sittande inomhus med en god bok eller framför en film.

När vårsolens första värmande strålar äntligen dyker upp är det lätt att längta ut igen. Se därför till att tillbringa så mycket tid du kan utomhus. Gå en promenad i stället för att ta en kaffe när du ska träffa vänner, passa på att promenera samtidigt som du pratar i telefon eller kanske påta i trädgården.

3. Bli bättre på att skydda dig mot solen

Och på tal om den där vårsolen, var försiktig. Visst är det frestande att slänga alla kläder och exponera sin vinterbleka hy för solljus, men det gäller att se upp.

Dermatologen Joshua Zeichner säger till Time att han alltid rekommenderar sina patienter att välja solskyddsfaktor med högst solskydd. Eftersom vi ofta applicerar för liten mängd solskyddsfaktor och inte bättrar på skyddet kommer vi sällan upp i den skyddsfaktor som står på förpackningen, hävdar Joshua Zeichner.

Läs även: Skönhetsredaktören: Mina 4 favoriter med solskydd

4. Sätt ”bra alarm”

Alarm är sällan förknippat med något särskilt positivt. Ofta avbryter alarmet oss mitt i något underbart härligt (läs sömn) med sitt oljud.

Fyll i stället ditt liv med ”bra alarm”. Påminnelser som gör skillnad och får dig att befästa nya goda vanor. Ett larm som påminner om att det är dags att börja gå och lägga sig. Eller kanske ett larm som påminner om att du ska dricka vatten, ta en paus i arbetet eller något annat du vill bli bättre på.

Artikeln publicerades först på Hemmets.

Läs även:

4 saker du aldrig ska säga till dig själv

9 annorlunda sätt att ge dig själv en nystart