Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Glädjebeskedet: Friskvårdsbidraget får användas till ridning

15 jan, 2018 
AvSanna Hallert
Många arbetsgivare ger sina anställda friskvårdsbidrag – men det har bara varit tillåtet för enklare motionsformer. Men en ny dom i förvaltningsdomstolen slår fast att bidraget även kan användas till sporter som ridning, golf och utförsåkning.
Annons

Det är många som säkert drömt om att få chansen att hoppa upp på hästryggen igen – och nu kan du använda friskvårdsbidraget till just det! En ny dom i Högsta förvaltningsdomstolen fastställer att sporter som tidigare inte ansetts tillräckligt ”folkliga” nu innefattas.

– Så länge en förmån i form av friskvårdsbidrag är av ett mindre värde, 5 000 kronor, ska det betraktas som en skattefri personalförmån. Det här innebär till exempel att den som spelar golf eller tar lektioner på ridskola kan använda friskvårdsbidrag till det, säger Pia Blank Thörnroos, jurist på Skatteverket i ett pressmeddelande.

Frågan som drivits i Högsta förvaltningsdomstolen var om friskvårdsbidraget kunde användas till så kallade ”Pay and play”-golfbanor, då dessa är öppna för allmänheten.

– Det innebär en stor förändring. Nu kan man köpa sådan motion som tidigare ansetts kräva för dyr utrustning.

Annons

– Efter domen fick vi en möjlighet att öppna upp i reglerna, arbetsgivaren kan välja vilka aktiviteter som ska vara godkända, men det kan vara liftkort för utförsåkning, pay and play-banor eller dykarkurs.

Några frågetecken återstår. Att ta ridlektioner eller rida via en ridskola är numera godkänt som friskvård, men vad som gäller för de som rider på egen häst är det mindre klart.

– Vi måste analysera domen och se hur långt vi kan sträcka ut skattefriheten. Här är det i nuläget mer tveksamt.

 

Annons