Det är många som säkert drömt om att få chansen att hoppa upp på hästryggen igen – och nu kan du använda friskvårdsbidraget till just det! En ny dom i Högsta förvaltningsdomstolen fastställer att sporter som tidigare inte ansetts tillräckligt ”folkliga” nu innefattas.

– Så länge en förmån i form av friskvårdsbidrag är av ett mindre värde, 5 000 kronor, ska det betraktas som en skattefri personalförmån. Det här innebär till exempel att den som spelar golf eller tar lektioner på ridskola kan använda friskvårdsbidrag till det, säger Pia Blank Thörnroos, jurist på Skatteverket i ett pressmeddelande.

Läs även 7 tips som kan spara dig tusenlappar

Frågan som drivits i Högsta förvaltningsdomstolen var om friskvårdsbidraget kunde användas till så kallade ”Pay and play”-golfbanor, då dessa är öppna för allmänheten.

– Det innebär en stor förändring. Nu kan man köpa sådan motion som tidigare ansetts kräva för dyr utrustning.

– Efter domen fick vi en möjlighet att öppna upp i reglerna, arbetsgivaren kan välja vilka aktiviteter som ska vara godkända, men det kan vara liftkort för utförsåkning, pay and play-banor eller dykarkurs.

Några frågetecken återstår. Att ta ridlektioner eller rida via en ridskola är numera godkänt som friskvård, men vad som gäller för de som rider på egen häst är det mindre klart.

– Vi måste analysera domen och se hur långt vi kan sträcka ut skattefriheten. Här är det i nuläget mer tveksamt.

Läs även Motionera så skyddar du dig bättre mot stress

 

Mest läst