Det är kanske inte breaking news som så – att en hund/katt (eller hamster/papegoja för den delen) kan pigga upp en när man är ledsen vet redan alla vi som har ett husdjur. Det är svårt att fortsätta vara arg på chefen när man öppnar dörren hemma och en (orimligt) glad sak kommer rusande mot en med viftande svans. Och själen blir lite gladare när någon kommer och stryker sin kropp mot en och kurrar som om det var det bästa i världen som just skedde.

Läs även Studie: Därför är det bra att växa upp med hund eller katt

En ny studie från YouGov visar att 70 procent av de tillfrågade blev på bättre humör av sitt husdjur. 60 procent svarade att djuren ökar deras livskvalitét och 20 procent svarade att deras husdjur är ett stöd när de känner sig stressade, 11 procent upplever att de får stöd från sin hund/katt/häst när de känner sig deppiga.

Till danska Ekstrabladet förklarar professorn och överläkaren för neuropsykiatrisk depressionsforskning, Poul Videbech, hur det fungerar med djurens inverkan på vår stress och dåliga mående.

– När du interagerar med (till exempel) en hund, och särskilt om du har ögonkontakt med den, ökar hormonet oxytocin i både hund och människa. Det är ett hormon som skapar en känsla av tillhörighet, lycka och sinnesfrid. Hundar kan läsa våra känslor genom kroppsspråk och reagera på det, till exempel om vi är ledsna. De kan uppvisa ett tröstande och uppmuntrande beteende, säger han till Ekstrabladet.

Husdjuret kräver inte så mycket av oss människor, den behöver inga förklaringar och är bara glada över att vara hos oss, säger Poul Videbech. Undertecknad kan bara bekräfta – ett husdjur (i mitt fall en hund) gör livet bättre. Ibland gör djuret också livet något jobbigare, smutsigare och dyrare, men det är en annan historia…

Läs även Forskare: Pratar du med ditt husdjur? Då är du intelligent

Undersökningen är gjord av YouGov på uppdrag av försäkringsbolaget Agria Pet Insurance och utförd i Danmark.

Källa Aftonbladet, Ekstrabladet, YouGov

Denna artikel publicerades ursprungligen på elle.se