agnes wold knep

Sedan coronasmittan bröt ut i Sverige har ett återkommande namn i media varit Agnes Wold. Hon är överläkare och professor i bakteriologi och specialistläkare i immunologi. Agnes debatterar friskt på forumet Twitter, där hon även för många ses som en folkbildare.

Agnes har blivit känd för att förklara komplicerade ting på en enkel nivå så att alla förstår. På sitt egna Twitterkonto har hon bland annat beskrivit vad droppsmitta egentligen innebär:

”För att förklara droppsmittan: Ni vet på en vinternatt när man står och pratar ute så bildas det som en ”rök” runt en. Det är just de här små dropparna som man andas ut hela tiden, men de syns bara när det är väldigt kallt. Det är de dropparna man inte ska andas in!” skriver Agnes Wold och fortsätter:

”Det är alltså inte bara när man hostar eller nyser det kommer droppar ur munnen, utan även vid vanligt tal, skratt eller om man bara andas med öppen mun. Så stå minst en meter bort från folk, då minimeras risken att du andas in deras droppar”.

Svenskarna ber om råd

Svenskarna skriver dagligen till Agnes för att få hjälp och råd angående smittan. En person undrar ”om man träffar någon, inte har hudkontakt och båda håller andan under hela processen, är risken för smitta vid en kram lika stor ändå?” varpå Agnes avslöjar att hon själv håller andan för att slippa bli smittad.

”Nej, om du håller andan så får du inte i dig något av personens utandningsluft. Jag håller ofta andan när folk passerar för nära på gatan eller i affären”, förklarar hon.

En annan person ifrågasätter att dropparna faller till marken som en duns.

”Jo, dropparna man andas ut faller ner i backen efter ett tag. Det gäller att inte andas in dem innan dess, genom att stå för nära. Kommer du för nära kan du hålla andan en stund tills du är längre bort”, tipsar Agnes.

Gör samma sak – i smyg

Flera Twittrare i inläggets kommentarsflöde skriver sedan att de också hållit andan, om än i smyg för att de har känt sig lite fåniga.

”Tack Agnes, nu känner jag mig lite mindre fånig som av och till håller andan eller sakta andas ut när jag tvingas för nära andra i affären etc”, skriver en kille och Agnes bekräftar honom genom att säga att hålla andan inte är det minsta fånigt.

Under en chat på Expressens hemsida där Agnes deltog för att svara på frågor, bekräftar hon ytterligare sin teori om att hålla andan mot smittan och förklarar att det var någonting hon gjorde redan som barn.

”Är det lönt att hålla andan när man är nära folk?” frågar en person i chatten.

 Så gör jag i alla fall. Det lärde jag mig när jag var liten – då var de så mycket avgaser överallt. Jag tog fram den vanan igen när jag passerar ett sällskap som går i bredd och pratar och skrattar och flamsar, berättar hon i chatten.

Här kan du se Anges Wolds tweets:

Källa: Twitter, Expressen Foto: TT

AV Sandra Hiort

LÄS MER: 

Så kommer corona-vågorna att slå till framöver

Så länge kan vi tvingas leva med coronarestriktioner

Nya larmet: Corona ökar risken för stroke hos unga och friska

Därför ska du ligga på mage om du har coronasymtom

Nytt snabbtest kan visa om du har corona – på en halvtimme

Nya symtomet på covid-19 – vanligast hos barn och unga

Därför blir även unga och friska svårt sjuka i corona

Luktsinnet kan avslöja om du har covid-19 – så testar du dig!

Mer läsning

Femina