Att njuta av solen är härligt, men som du förmodligen redan vet är det inte bra att göra det för mycket och för ofta. Våra solvanor är fortfarande det som gör att vi på sikt drabbas av solens skadliga effekter och ju oftare du bränner dig, desto större är risken att drabbas av hudskador senare i livet.

Läs även: Skönhetsredaktörens val: Suveräna solskyddssprayer

Att sola smart är därför alltid en bra idé – men att veta hur länge du kan sola och när det är dags att ta dig till skuggan är inte det lättaste. Och det är precis här appen ”Min soltid” kan komma in som en hjälpande hand. Solappen, som Strålsäkerhetsmyndigheten har tagit fram, är inte ny men tåls att påminnas om då den är faktiskt ganska smart om du vill kunna ligga i solen utan att bränna dig.

Appen hjälper dig nämligen att ta fram en uppskattad soltid och ger också solråd och fakta om bland annat sol och D-vitamin, UV-strålning och UV-index. De soltider som räknas fram i appen är rekommendationer som visar hur länge du kan vara ute utan att ha på dig skyddande kläder och solskydd.

Läs även: 10 spännande deckare att njuta av i solstolen

Tiderna baseras bland annat på hur känslig din hy är, där du kan välja mellan sex olika hudtyper. De baseras även på UV-index, vilken tid det är på dagen och även vilken tid det är på året. Det finns även en planeringsfunktion i appen som gör att du kan beräkna din soltid innan du reser utomlands eller när du planerar din sommarledighet.

Läs även: Välj rätt solskydd – här är viktiga märkningen du bör ha koll på!

Strålsäkerhetsmyndigheten understryker dock att det är du själv som ansvarar för om du kan vistas i solen utan att bli röd under den tid som räknas fram i appen. Till exempel är det viktigt att du tar hänsyn till hur rimlig den beräknade tiden är för just dig, hur din hud brukar reagera i solen och att du är uppmärksam på hur din hud reagerar i solen.

Appen är gratis att ladda ner.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten Foto: IBL

Läs även: Ny studie visar: Män är sämst på att använda solskydd