behandling mot löss

Huvudlöss brukar vara ett vanligt inslag hemma hos många barnfamiljer kommer. Lössen lever av människoblod och förflyttar sig längs våra hårstrån. Här listar vi bästa metoderna mot löss.

Bästa behandlingarna mot löss:

Luskamning

Kamma igenom håret noga med en luskam, antingen med hjälp av en vanlig luskam som du köper på apoteket. (reklamlänk från Awin.com) Eller så kan du testa en Nit Free luskam som har en speciell design som tar död på lössen, perfekt för den som har känslig hy. Läs mer och köp den nya sortens luskam här. (reklamlänk från Awin.com)

Eller varför inte prova en elektrisk luskam som tar död på lössen genom milda elektriska stötar, som inte är kännbara för oss människor men som är tillräckliga för att lusen ska dö. Läs mer om den elektriska luskammen här.

Lusmedel

Behandla med lusmedel. Välj i första hand en så kallad medicinteknisk produkt som innehåller silikonolja som kväver lusen. Använd produkten enligt instruktionerna på förpackningen och skölj sedan ur. Läs mer och köp silikonbaserat lusmedel här. (reklamlänk från Apprl)

Om lössen inte försvinner med den silikonbaserade produkten kan det vara värt att testa ett annat lusmedel, som ett luschampo. Läs mer och köp det här. (reklamlänk från Awin.com) Många som använt lusmedel upplever att håret blir sprött och hårbotten torr, så kör hårinpackning (reklamlänk från Apprl) efteråt för att återfukta.

Det brukar krävas två behandlingar med åtta dagars mellanrum för att bli av med lössen.

Tips! Införskaffa en enkel bomullsmössa (reklamlänk från Awin.com) eller en schamposkärm som barnen kan ha på sig under tiden som medlet verkar, så att de slipper få medel i ögonen.

Luskamma efter behandling

Efter sista behandlingen ska du fortsätta att använda luskam två till tre gånger i veckan under två veckors tid. Övriga familjemedlemmar bör kamma lika länge för att vara säkra på att de inte smittats.

Om du har genomfört flera behandlingar, men fortsätter att hitta levande löss, ska du ta kontakt med din vårdcentral.

Behandling mot löss

Bild: IBL Bildbyrå

Löss kan inte hoppa eller flyga, vilket innebär att det är en relativt liten risk att man ska bli smittad via borstar, kammar eller mössor. De små krypen behöver näring från hårbotten och klarar sig inte utan den. Så att lössen skulle spridas via mössor på förskolan eller via sängkläderna hemma är ganska otroligt.

I stället smittas man framför allt genom direktkontakt, det vill säga huvud mot huvud.

Apoteken ser ofta en ökning av lusmedel och luskammar i augusti och september, men det är faktiskt under sommaren – då lössen är som mest aktiva – som det är störst risk för smitta. Man märker oftast lössen genom att det börjar klia i hårbotten, men ibland kan man ha löss utan att det kliar. Ofta upptäcker man inte lössen förrän efter fyra till sex veckor efter smittotillfället.

Läs även: Bli av med lössen – här är huskuren som fungerar

Lössen är en till tre millimeter långa. De är genomskinliga och färger varierar – från grå och brun till svart eller röd, beroende på när de sugit blod.

Det säkraste sättet att upptäcka löss är med hjälp av en luskam. Välj helst en kam som har en så kallad CE-stämpel, det betyder att den är uppfyller EU:s säkerhetsregler. Tänderna på kammen ska vara styva och sitta tätt. Använd helst en ljus kam, då syns lössen bättre.

Kamma noga igenom håret, från botten och längs med hela hårstrået. Det är en god idé att ha ett vitt underlag, som ett papper eller ett lakan. På så sätt ser du lättare lössen när de faller av.

Titta också efter lusägg i hårbotten. De ägg som innehåller en blivande lus är mörka, medan de ägg som är tomma ofta är ljust mjölkvita, ovala och en millimeter stora. Har du bara tomma ägg behöver du inte genomgå en lusbehandling, ägget försvinner när hårstrået växer.

Källa: Vårdguiden 1177

AV: Minna Wallén-Widung & Ida Gustafsson

Läs även:

5 enkla sätt att få glansigt och fint hår – med minimal insats

Veckans skönhetskap – ljuvligt bubblande badskum

Forskare: Att äta choklad varje dag är bra för hjärnan

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: