När du skaffar barn får du vara föräldraledig för att knyta an till din bebis och se till att den mår bra och utvecklas som den ska. Det är oftast ett hårt arbete och ditt vanliga liv sätts på paus för ett tag.

Men när du skaffar valp förväntas du lämna valpen på hunddagis medan du går tillbaka till jobbet, trots att den första tiden med din lurviga vän är viktig även den. En valp behöver tid på sig för att känna sig hemma, lära sig att göra sina behov utomhus och bli fäst vid dig som person – och just därför har tre företag i Storbritannien införskaffat valpledighet. Som föräldraledighet, fast för din fyrfota vän!

Här är 3 företag som erbjuder valpledighet:

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

1. Mars Petcare

Mars Petcare var ett av de första företagen att erbjuda valpledighet till anställda. Om du jobbar här får du 10 betalda arbetstimmar för att lära känna din valp och du får även ta med den till kontoret efter ledigheten.

2. BitSol Solutions

Tech-bolaget BitSol Solutions låter dig ta en hel arbetsvecka för att umgås med ditt nya husdjur, oavsett om det är en hundvalp, en kanin eller en katt. BitSol Solutions ägare, Greg Buchanan, sa till engelska Metro att husdjur är som bebisar, så varför skulle de anställda inte få ledigt när de skaffar ett?

3. BrewDog

Även på BrewDog får du en hel arbetsvecka att ta ut när du skaffar hund, oavsett vart i världen du jobbar. Givetvis får du ta med dig hunden till jobbet med. En enkel anledning till varför de är så liberala är att företaget älskar hundar och att de har som målsättning att vara ”det bästa företaget att jobba för, någonsin”.

Men, hur ser det ut i Sverige?

Enligt Hans Rosenberg, presstalesman för Svenska Kennelklubben, SKK, har detta inte ens diskuterats. Däremot har det varit några som har höjt sina röster för att man bör kunna vara hemma för vård av sjuk hund. Det är nämligen inte ovanligt att anställa sjukskriver sig för att vara hemma när ett husdjur är sjukt – vilket givetvis är otillåtet.

– Om man skulle kunna vara hemma för att ta hand om en sjuk hund så måste arbetsgivaren betala. Eller också måste det finnas en djurförsäkring med ett sådant tillval. Hos oss på Svenska Kennelklubben tar man semester eller kompledigt när ens hund är sjuk, säger Hans Rosenberg till Kollega.

Källa: This is Insider

Läs även Nu är det enkelt att hitta en hundvakt – så fungerar det

Mest läst