Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Här är tecknen på MS att ta på allvar

30 maj, 2018 
AvMinna Wallén-Widung
Multipel skleros, MS, är en sjukdom som påverkar det centrala nervsystemet i hjärnan och ryggmärgen. Balanssvårigheter och försvagad muskelstyrka är två vanliga symptom, men det finns också andra varningssignaler. Här listar vi fem symptom på MS som är värda att ta på allvar!
Annons

I dag lever ungefär 20 000 svenskar med den kroniska sjukdomen multipel skleros, MS. Det innebär att en på 500 har sjukdomen i Sverige. MS är en autoimmun sjukdom som innebär att immunförsvaret angriper det centrala nervsystemet. MS är ingen muskelsjukdom utan en neurologisk sjukdom.

Det som händer i kroppen är att det uppstår inflammationer och ärr på nervtrådarna, vilket gör att impulserna inte kommer fram som de ska. Vad sjukdomen beror på har forskarna i nuläget inget exakt svar på, men ärftlighet verkar spel en viss roll. Ungefär var femte person med MS har en nära släkting som också drabbats. Även miljöfaktorer, som rökning och D-vitaminbrist, kan bidra till att man får sjukdomen.

MS – drabbar oftare kvinnor

Sjukdomsförloppet skiljer sig mycket åt hos olika personer som drabbats av MS. Vanligtvis delas sjukdomen in i fyra olika former – skovformad MS, sekundär progressiv MS, primär progressiv MS och godartad MS.

Annons

Två av tre som insjuknar i MS är kvinnor och den vanligaste åldern att insjukna är mellan 20 och 40 år.

Symptomen på MS varierar mellan olika personer, men många drabbas av balanssvårigheter och minskad styrka i musklerna. Men det finns också andra, mindre kända tecken på MS som många drabbas av. Här är fem symptom på MS värda att ta på allvar.

Multipel skleros – 5 vanliga symptom:

1. Nedsatt syn

Inflammation i synnerven är faktiskt ett av de vanligaste första symptomen på MS. Det leder till försämrad syn, och typiskt för sjukdomen är att endast ett av ögonen drabbas.

Synnervsinflammation medför olika typer av synnedsättning som dubbelseende och dimsyn. Problemen kommer ofta plötsligt och som sämst ser man ungefär en vecka efter det första tecknet. Normalt brukar synen sedan återställas efterhand, enligt multipelskleros.nu.

2. Domningar

Domningar och andra känselrubbningar drabbar många i inledningsfasen av MS. Det är vanligt att domningarna uppstår i ansiktet, men de kan dyka upp var som helst i kroppen.

Annons

Förutom domningar kan man uppleva en brännande, pirrande eller stickande känsla i någon del av kroppen, som i en arm eller ett ben. De här känselrubbningarna är ofta ett allra första symptom på MS. Besvären kan leda till bland annat svårigheter att gå eller problem med att exempelvis skriva och knäppa knappar.

3. Problem med urinblåsan

Vissa personer med MS upplever problem med urinblåsan. Det kan antingen handla om att man har svårt att hålla urinen i blåsan eller att det är svårt att tömma blåsan. Det kan också vara så att man upplever en kombination av de båda.

4. Onormal trötthet

Det är väldigt vanligt att personer med MS är väldigt trötta. Den trötthet som dessa personer upplever skiljer sig från den ”vanliga” trötthet som uppstår om man sovit för lite eller känner sig slutkörd efter en lång dag på jobbet. Därför brukar den trötthet som uppstår vid MS kallas fatigue.

multipelskleros.se beskrivs tillståndet så här:

Annons

”Fatigue beskrivs ofta som en förlamande trötthet och utmattningskänsla och upplevs av många MS-patienter som det svåraste och mest handikappande symptomet. Det begränsar arbetsförmågan och inverkar negativt på livskvaliteten.”

Tröttheten kan också leda till kognitiva problem, som svårigheter att tänka, planera och minnas. Det finns också ett nära samband mellan fatigue och depression.

5. Muskelspänningar och kramper

Skador på det centrala nervsystemet kan leda till att musklerna inte går att kontrollera som vanligt. Det här kallas spasticitet, och tar sig olika uttryck hos olika personer. Vissa får en lindrig variant och upplever då endast spänningar i musklerna, medan andra kan få plågsamma och okontrollerbara kramper.

Förutom de här fem symptomen, finns det naturligtvis en rad andra tecken på MS. Balanssvårigheter, humörsvängningar och värk är några. Om du misstänker att du drabbats av MS bör du omgående uppsöka läkarvård. Det går inte att bota multipel skleros, men det finns läkemedel och andra behandlingar som kan lindra besvären och bromsa sjukdomsförloppet.

Bäst effekt har behandlingen om den sätts in tidigt, därför är det viktigt att få rätt diagnos så snart som möjligt om du drabbas av symptomen som är typiska för sjukdomen.

Artikeln publicerades först på Hemmets.

 

Annons