Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Her House hjälper kvinnor och barn som utsätts för våld i hemmet

08 apr, 2020 
AvNina Nyström
Ann Söderlund och kvinna som söker skydd från man
Våldet ökar i coronakarantän. För att hjälpa utsatta kvinnor och barn har mediaprofilen Ann Söderlund därför startat stiftelsen Her House, som i samarbete med Nordic Choice hotel erbjuder hjälp och skydd när det går för långt.
Annons

Journalisten och mediaprofilen Ann Söderlund har varit en av förgrundsfigurerna i fajten för kvinnor och barns utsatthet i coronapandemin.

För världen över larmas det om det ökade våldet när familjer lever i isolering och pressen ökar. Många blir arbetslösa, förlorar närstående och känner djup oro, samtidigt som våra ”vanliga” ventiler stängs igen. Allt fler tar till alkohol för att döva ångesten och frustrationen – och risken för både psykisk och fysisk misshandel ökar. Mitt i detta tvingas många barn tillbringa allt mer tid hemma, och samhällets insyn och stöd minskar. Behovet av en tryggare plats och säkra, tillfälliga boenden eskalerar i hög grad.

Våldet ökar i coronakarantän

– Det är orealistiskt att tro att hemmet är en trygg plats för kvinnor och barn. Våld i nära relationer ökar i coronakarantän. Så är det i Sverige och så är det i resten av världen. Vi kunde inte bara sitta och vänta på statistiken. Vi skapade en kampanj och en stiftelse, skriver Ann Söderlund på Instagram.

Annons

Erbjuder kvinnor och barn skydd i tomma hotellrum

För att uppmärksamma frågan på en så bred front som möjligt har Ann Söderlund därför tillsammans med Mathilda Lundin, Lovisa Löwenborg och Malin Hörberg på kort tid initierat projektet Her House. Tillsammans med Nordic Choice hotel kan man erbjuda boenden när kvinnojourerna är överfulla och i städer där det saknas skyddade boenden. Ett klockrent sätt att utnyttja alla de hotellrum som just nu står tomma.

– Det handlar om att i väntan på ett långsiktigt boende kunna tillbringa en natt eller två i den trygghet som ett dygnet-runt öppet hotell ger, säger Christian Lundén, projektansvarig på Nordic Choice hotels i ett pressmeddelande.

Fler aktörer behövs för långsiktiga insatser

Men det krävs mer än så. Med kampanjen #herchoice uppmanar stiftelsen även andra aktörer att stötta genom att bidra med kunskap och pengar under pågående kris. Och självklart, att få oss alla att vara extra uppmärksamma och våga ha civilkurage nog att ingripa när vi misstänker att något inte står rätt till. 

Annons

För att finansiera initiativet med #herchoice och möjliggöra så stora insatser som möjligt har man startat både digitala och fysiska insamlingskampanjer. Målsättningen är att skapa en trygghet för kvinnor och barn som inte enbart sträcker sig under de närmaste månaderna utan som har ett längre perspektiv.

Vill du vara med och stötta projektet? Läs mer på Her House.

Foto: Evelina Vargamo

LÄS MER:

Annons