Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Hon var första kvinnan som sprang Boston Maraton – nu gör hon om det 50 år senare!

20 apr, 2017 
AvHelena Sjögren
1967 blev Kathrine Switzer den första kvinnan någonsin att springa Boston Marathon. Exakt 50 år senare gjorde hon om bedriften – med det historiska startnumret 261 på bröstet. "Jag sprang inte i Boston för att bevisa något, jag var bara en tjej som ville springa min första mara."
Annons

Onsdagen den 19 april 1967.

På startlinjen till Boston maraton står journaliststudenten K.V. Switzer tillsammans med Tom Miller, Arnie Brigg, John Leonard och över 700 andra löpare.

Bara veckor tidigare hade Kathrine Switzer överbevisat sin tränare Arnie Briggs genom att göra ”det omöjliga”.

Men historien tar sin början ett par månader tidigare.

I december 1966 hade de två hamnat i en het argumentation. Arnie Brigg hävdade att en kvinna omöjligt kan springa Boston Maraton. Men Kathrine Switzer höll inte med.

– Varför inte? Jag springer 16 kilometer varje kväll, sa hon till tränaren enligt en intervju i Runners World från 2007.

Provspringer sträckan – med råge

Med tre veckor kvar till Boston maraton gav sig de två ut på en provrunda.

Men när de hade sprungit maratonsträckan, dryga 42 kilometer, kände sig Kathrine Switzer fortfarande lätt i kroppen. Hon föreslog att de ska springa ytterligare åtta kilometer och tränaren höll med.

Annons

När de till sist passade 50 kilometer var Arnie Briggs alldeles grå i ansiktet. Nästa dag insisterade han på att Kathrine Switzer skulle anmäla sig till loppet.

När det stod klart att Kathrine Switzer skulle springa anmälde sig även hennes pojkvän, den hundra pannor tunge och tidigare amerikanska fotboll-spelaren, Tom Miller. Även om han inte hade tränat för loppet var han säker på att han ska klara det. Kan en tjej, kan jag, resonerade han.

Även John Leonard från universitetets cross-country-lag anmälde sig.

Där och då hade Kathrine Switzer ingen aning om att hon ska skriva historia.

– Jag sprang inte i Boston för att bevisa något, jag var bara en tjej som ville springa min första mara, säger hon i en intervju med Runners World..

Blev nästan utkastad

Men den som väljer att bryta ny mark får ofta räkna med visst motstånd.

Ett par kilometer in i loppet i Boston 1967 försökte tävlingsledaren Jock Semple att bokstavligen kasta ut Kathrine Switzers ur loppet. Lyckligtvis hann Kathrine Switzers pojkvän, Thomas Miller, ställa sig i vägen och knuffade bort honom.

Annons

Bild: Boston Herald

Gruppen kunde fortsätta springa. Men efter incidenten insåg Kathrine Switzer också att hon oavsett vad var tvungen att slutföra loppet.

– Även om jag måste krypa över mållinjen måste jag göra det. För om jag inte slutför detta kommer folk säga att kvinnor inte klarar av det. Att jag bara gjorde det för publiciteten eller något, säger hon till lagkamraterna enligt intervjun i Runners World.

När Kathrine Switzer korsar mållinjen efter 4 timmar och 20 minuter har hon ett helt medieuppbåd som väntar på henne. Journaliststudenten Kathrine Switzer kan inte låta bli att se ironin i att några av landets främsta sportreportrar fått order om att vänta in en tjej.

Där och då bestämmer sig Kathrine Switzer också för att det behövdes en förändring i löparvärlden. Hon tar snart kamp för att även kvinnor ska få springa de längre distanserna och inspirera fler kvinnor att springa.

Annons

Fem år senare, 1972, tillåter också Boston maraton alla kvinnor som klarar kvalgränsen på 3 timmar och 30 minuter att få delta. Totalt åtta kvinnor kvalificerar sig. Samma år är Kathrine Switzer är med och arrangerar det första långloppet enbart för kvinnor.

Springer fortfarande lopp

Sedan loppet 1967 har Kathrine Switzer sprungit över 30 maraton. Hon har rankats som världens sjätte bästa maratonlöpare och vunnit New York City Maraton två gånger, 1974 och 1975.

För ett par år sedan blev Kathrine Switzer också invald i USA National Women’s Hall of Fame för den positiva sociala förändringen hon skapat.

”År 1967 var det få som trodde att maratonlöpning en dag skulle locka miljontals kvinnor, bli ett stort event i OS och på gatorna i våra stora städer samt hjälpa till att förändra synen på kvinnors fysiska förmåga”, skrev hon i New York Times 2007.

Och hennes egen fysiska förmåga är det inget fel på. Än i dag knyter hon regelbundet på sig löparskorna.

Annons

– Jag ser fortfarande min löpning som den viktigaste stunden på hela dagen, säger hon.

När Boston Maraton 2017 gick av stapeln måndag den 17 april stod den i dag 70-åriga Kathrine Switzers på startlinjen – 50 år efter det historiska loppet. Precis som den gången med startnummer 261 på bröstet.

Den här gången gick hon i mål på tiden 4:44:31.

Och mer väntar.

Enligt New York Times är Kathrine Switzer mål att springa New York maraton senare i år.

Se när Kathrine Switzer korsar mållinjen i Boston maraton 2017:

Artikeln publicerades ursprungligen på Allers.se.

Läs även:

Annons