Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Hulda Andersson skrev en bok om endometrios

23 aug, 2017 
AvFemina
Hulda Andersson lider av endometrios.
Det är tio år sedan författaren och modejournalisten Hulda Andersson, 41, fick sin endometrios-diagnos. Och då hade hon kämpat länge. Med nya boken Endometrios – mensvärken från helvetet vill hon hjälpa och upplysa andra kring denna sjukdom.
Annons

– Innan jag fick svar på varför jag hade så ont och så kraftiga blödningar träffade jag otaliga gynekologer och gjorde säkert tio ultraljud. Det var först när min mamma hörde på radion om endometrios som min resa mot att få rätt hjälp började. Direkt efter programmet ringde hon och bokade en tid åt mig hos läkaren som pratat i radion. När jag väl kom dit upptäcktes två endometrioscystor och jag fick tid för en titthålsoperation, berättar Hulda.

– Jag fick alltså min diagnos och rätt behandling tack vare en lycklig slump! Så ska det inte behöva vara. Men för många kvinnor är det precis så, att de själva får lägga sjukdomspusslet och söka upp rätt vårdinstans. Det finns fantastiska specialistläkare i Sverige, men tyvärr är de alltför få. Det finns också stora kunskapsluckor och stor oförståelse inom vården. Jag hör ofta om kvinnor som har bollats runt mellan olika vårdinrättningar. Många har upprepade gånger sökt vård hos gynekolog och kanske till och med gjort en ultraljudsundersökning, men blivit hemskickade igen utan diagnos och med uppmaningen att ta en värktablett.

Annons

Hulda skrev boken som hon själv hade önskat sig – med den vill hon hjälpa och upplysa andra drabbade.

Här följer några tips ur boken Endometrios – mensvärken från helvetet (HarperCollins Nordic):

VAD KAN MAN GÖRA?

Det finns inget sätt att bota endometrios, men i dag finns det många olika behandlingsalternativ – bland annat i form av hormoner, smärtstillande, operation och alternativa metoder – som kan lindra symtomen och göra det lättare att leva med sjukdomen.

Eftersom symtomen är så individuella får behandling provas fram och individanpassas i samarbete med läkare.

SÖK VÅRD OM DU HAR …

  • Rikliga mensblödningar.
  • Svåra smärtor i samband med menstruation, ofta uppåt ryggen och ner i benen. Kramper i magen, ofta i samband med mens eller ägglossning.
  • Samlagssmärtor, antingen ibland eller varje gång.
  • Problem med återkommande urinvägsbesvär, som smärta och/eller problem att tömma blåsan.
  • Problem med oroliga tarmar och IBS-liknande symtom, eller smärta vid tömning av tarmen.
  • Periodvis trötthet som inte känns normal.
  • Migrän och kräkningar, yrsel och svimningsattacker, ofta i samband med mens.
  • Diffusa smärtor i bäckenet och nedre delen av magen, som ofta strålar ut i korsryggen, ljumskarna och benen.
  • Svårigheter att bli gravid.
Annons