Det är lätt att tro att extroverta personer har alla fördelar när det kommer till det sociala spelet, jämfört med introverta personer. Och det är egentligen inte så konstigt. Introverta tycker inte sällan att det tar mycket energi att mingla och umgås med många personer samtidigt, medan extroverta personer ofta tycker precis tvärtom.

Läs även: 15 tecken på att du både extrovert och introvert

Enligt en ny studie från Yale University, publicerad i Social Psychology, har dock introverta en stor fördel när det kommer till sociala situationer – och det handlar framförallt om att introverta är bättre på att läsa av andra människor än vad extroverta personer är.

I studien intervjuades 1 000 personer om hur människor tenderar att uppföra sig, tänka och känna i olika sociala situationer, och forskarna tog även reda på testpersonernas personlighetsdrag. Resultatet visade på att de personer som var bäst på att läsa av andra människor dels var mer intelligenta, men att de också ofta var introverta. Personer som sade sig känna sig ensamma och att de hade sämre självförtroende fick också bra resultat.

Läs även: 11 tecken på att du har en introvert personlighet

– Resultatet skulle kunna bero på att melankoliska och introverta personer oftast spenderar mer tid på att observera mänskligt beteende jämfört med de som är upptagna med att interagera med andra. Hur som helst visar det att på en otippad, social styrka hos introverta, säger Anton Gollwitzer, en av forskarna bakom studien.

Läs även: 8 saker du aldrig ska säga till en introvert

Foto: IBL
Källa: Social Psychology

Mest läst