Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Introvert? Då är du bättre på att läsa av andra människor

23 mar, 2018 
AvMalin Ny
Om du är introvert tycker du säkert hellre om att umgås med en god vän istället för att umgås i större sociala sammanhang. Men visste du att du också har en egenskap som är väldigt bra att ha i sociala situationer? Det hävdar i alla fall forskarna bakom en ny studie från Yale University.
Annons

Det är lätt att tro att extroverta personer har alla fördelar när det kommer till det sociala spelet, jämfört med introverta personer. Och det är egentligen inte så konstigt. Introverta tycker inte sällan att det tar mycket energi att mingla och umgås med många personer samtidigt, medan extroverta personer ofta tycker precis tvärtom.

Enligt en ny studie från Yale University, publicerad i Social Psychology, har dock introverta en stor fördel när det kommer till sociala situationer – och det handlar framförallt om att introverta är bättre på att läsa av andra människor än vad extroverta personer är.

I studien intervjuades 1 000 personer om hur människor tenderar att uppföra sig, tänka och känna i olika sociala situationer, och forskarna tog även reda på testpersonernas personlighetsdrag. Resultatet visade på att de personer som var bäst på att läsa av andra människor dels var mer intelligenta, men att de också ofta var introverta. Personer som sade sig känna sig ensamma och att de hade sämre självförtroende fick också bra resultat.

– Resultatet skulle kunna bero på att melankoliska och introverta personer oftast spenderar mer tid på att observera mänskligt beteende jämfört med de som är upptagna med att interagera med andra. Hur som helst visar det att på en otippad, social styrka hos introverta, säger Anton Gollwitzer, en av forskarna bakom studien.

Foto: IBL
Källa: Social Psychology

Annons