Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Isabel Boltenstern: Vi får aldrig ett fucking break

11 okt, 2017 
AvIda Gustafsson
En krönika där kvinnlig utbrändhet ses som en samhällsfara i Svenska Dagbladet har fått stor uppmärksamhet – en av kritikerna är sportjournalisten Isabel Boltenstern. Nu svarar krönikören på kritiken.
Annons

Svenska Dagbladets kulturkrönikör Lotta Lundberg skrev en krönika som fick rubriken:  ”Unga utbrända kvinnor – en samhällsfara” apropå ett nytt SVT-program, ”We can’t do it”, som handlar om utmattningssyndrom hos unga kvinnor.

Lundberg skriver, kort förklarat, att det är kvinnors eget fel att de går in i väggen:

“Att det är samhällets fel att de duktiga flickorna tävlar med varandra i duktighet håller jag inte med om. Av samma skäl som jag inte tycker att det är krogägarens fel att vi blir alkoholister eller bankens fel att snorungar tar miljonlån som de inte kan betala tillbaka.”

Lotta Lundbergs krönika fick stor uppmärksamhet och har fått kritik från flera håll.

Annons

”Så den extra stress som många kvinnor upplever på grund av att de är just kvinnor är ett val?”, skriver Nöjesguidens chefredaktör Jenny Nordlander i sin blogg.

Elle:s nya bloggare, sportjournalisten Isabel Boltenstern är en av dem som reagerat. Boltenstern som sjukskrevs för utmattning för ett par år har skrivit ett blogginlägg med rubriken:  ”Vi får aldrig ett fucking break” där hon granskar Lotta Lundbergs krönika.

”Det verkar som att Lotta inte uppdaterat nyhetsflödet om psykisk ohälsa sedan 1993”, skriver Isabel och fortsätter:
”Att arbetsgivare utnyttjar vår starka arbetsmoral och hotar med uppsägning om vi inte ställer upp. Att vi jobbar 150% för om vi säger nej ersätts vi av någon som går över fler lik, snabbare, än vad vi gör. Att vi sedan skoltiden lärt oss att högsta betyg är ett måste om du är tjej. Prestation, prestation, prestation.

Lägg därtill att vi dagligen står emot sexism, rasism och diskriminering. Tar ett socialt ansvar som förväntas av oss. Står upp för varandra och oss själva. Vi får aldrig ett fucking break.

Annons

I krönikan skriver Lundberg att ”det egna ansvaret är som bortblåst” och att det rör sig om val hos unga kvinnor.

”Vi som blivit utbrända har sagt nej, bett om hjälp och ifrågasatt. Att göra ett samhällsproblem till ett individproblem är inte bara felaktigt och smutsigt. Det är dessutom samma retorik de där cheferna som toppar statistiken över antalet sjukskrivna medarbetare använder”, skriver Isabel Boltenstern.

Efter kritiken skrev SvD:s Lotta Lundberg en ny krönika, denna gång med rubriken ”Utbrända kvinnor – gör som jag – välj era krig”, där hon skriver att om hon varit en duktig flicka själv hade hon besvarat alla sina kritiker, och skriver sedan vidare att hon byter strategi:

”Heja alla bråkiga flickor där ute. Jag vill inte se någon sjukskriven.
Jag är ledsen om ni uppfattade min text som om jag sparkar på den som redan ligger.
Så res er, säg nej, kliv av, stäng dörren, snälla flickor kommer till himlen, stygga flickor kan komma hur långt som helst”. 

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons