Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Italiensk domstol: Rätt med vaccintvång för barn

26 nov, 2017 
AvNanna von Knorring
En domstol har slagit fast att Italiens omdiskuterade vaccinationslag kommer bestå. Flera föräldrar har protesterat eftersom deras barn nekats skolgång på grund av saknade vaccinationer.
Annons

Tidigare i år beslutade den italienska regeringen om en nationell lag som låter skolor neka elever tillträde om de inte fått tio av de vanligaste vaccinationerna. Vaccinen är gratis och skyddar mot bland annat polio, hepatit B och mässling. Beslutet kom efter att vaccinationsgraden i flera av landets regioner hamnat under världshälsoorganisationen WHO:s rekommendationer.

Den lokala regeringen i Veneto-regionen i Italien överklagade vaccintvånget, men nu har den italienska författningsdomstolen avslagit överklagan.

Beslutet i domstolen motiverades med att lagen är berättigad eftersom antalet barn som vaccineras i landet sjunker. Dessutom menar domstolen att det är en lag som rimligtvis fattas på nationell nivå istället för regionalt.

Lagen har delat åsikter i landet och många har protesterat mot lagen sedan den instiftades i somras eftersom föräldrar blivit nekade plats på skolor när barnen saknat vaccinationer.

Källor: SVT, Yle, Thelocal.it
Foto: IBL/Shutterstock

Artikeln publicerades först på MåBra.

 

Annons