Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Jobbar din partner för mycket? Då riskerar han att tappa håret

04 nov, 2019 
AvMalin Karlberg
tappa håret stress
Män som jobbar långa arbetsdagar löper högre risk att drabbas av tunnhårighet, visar en ny studie.
Annons

Ett stressigt jobb med mycket övertid är dåligt för hälsan på många olika visa – men en ny studie slår också fast att det kan påverka mäns utseende, närmare bestämt deras hår, på ett negativt sätt. Män som tillbringar för mycket tid på jobbet löper nämligen en dubbelt så hög risk att bli flintskalliga, visar forskning från Sydkorea, där arbetsdagar på 10 timmar eller mer inte är ovanliga.

Hårsäckarnas tillväxt hämmas

I den fyraåriga studien, som utfördes vid Sungkyunkwan University School of Medicine i Sydkorea, deltog 13 000 män i åldrarna 20 till 59 år. Forskarna upptäckte att stress kan utlösa hormonförändringar i hårbotten, vilket i sin tur hämmar hårsäckarnas tillväxt och leder till tunnhårighet. Stress kan också leda till att håret gör in i ”katagen” eller vilofasen alltför tidigt, noterade forskarna.

Ju längre arbetsdagar en man jobbar, desto högre tycks risken för skallighet vara. Allra högst är den i gruppen män som jobbar mer än 52 timmar i veckan.

”Begränsningar vad gäller arbetstimmar, för att hindra utveckling av skallighet, är mer nödvändigt för yngre personer – exempelvis de i 20- och 30-årsåldern. Det är då som tecken på tunnhårighet brukar dyka upp”, skriver forskaren Kyung-Hun Son i rapporten, som publicerats i tidskriften Annals of Occupational and Environmental Medicine.

 

Läs mer:

Annons