Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Josefine Jäger bjuder på grön smoothie

22 okt, 2014 
AvCaroline Löfgren
Smoothie i glas.
Annons

Namn: Josefine Jäger.

Gör: Kock och entreprenör.

Mest känd för: Sin unika nisch inom raw och plant based cuisine. Det vill säga all mat från växtriket som intas i sin naturliga form, ekologisk och gärna färsk. Cleanse8 – en åttadagars rening med kallpressade juicer och raw food i gourmetstil. Deltagarna får färdiglagad mat och dryck, yoga, workshops, coachning med mera.

Berätta om din bakgrund – hur kom du in på raw och plant based cuisine?

Jag har alltid haft ett intresse för matlagning och det som finns i naturens skafferi. Min kära mormor var en av dem som tidigt inspirerade mig. Hon och hennes systrar lagade, bakade och syltade med mycket lust och glädje.

Första mötet med raw food var i London 2004, där jag blev inbjuden till The Little Earth Café. Jag blev hänförd av ljuset, bemötandet, pigga ögon, den vitala energin, de purfärska råvarorna, doften av kallpressade juicer och smakrika dressingar.

Annons

Efter det kom jag i kontakt med en av USA:s främsta pionjärer inom raw food, den kände matinspiratören Matthew Kenney, och har sedan dess följt i hans spår och gått hans utbildning i Oklahoma City.

Vad är raw food?

Minimalt tillagad mat från växtriket, helt utan gluten, socker och mejeriprodukter. Råvarorna får inte upphettas över 45 grader, för att bibehålla näringsämnen och enzymer.

Ditt bästa hälsotips?

Att inkludera gröna smoothies, juicer och matiga sallader dagligen. Om du börjar dagen med en hälsosam drink och äter sallad till lunch får du en stor dos näring spridd över dagen och du slipper att tumma på det sociala vid middagen.

Hitta en rutin, en matplan som funkar långsiktigt. Att variera sina råvaror är också positivt och ger ett brett näringsspektrum.

Tre produkter som alltid finns i ditt skafferi?

Kallpressade oljor, mörkgröna blad, citron.

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?

Vaknar tidigt. Efter min morgonrutin med meditation, powerwalk och en närande frukost svarar jag på mail och arbetar med recept och texter eller förbereder workshops.

Annons

När dagens uppgifter är avklarade tar jag 30 minuter i stillhet för att rensa bort dagens brus och få en kvalitativ kväll, gärna med människor jag gillar.

Drömprojekt?

Det finns många! Ett av dem är min matserie Inner Glow Foods som jag lanserar i vår. Följt av det vill jag öppna mitt eget ställe, en kreativ studio med drycker, mat och nyttiga sötsaker. Jag vill också skriva kokböcker.

Min mission och vision är att göra Sverige hälsosammare och inspirera till nya matvanor med god, ekologisk, smakrik och vacker mat.

Prova Josefines signaturdrink, som ska göra kroppen fräsch och sinnet skärpt.

Hello Green Smoothie

3 dl vatten eller svalt chagate

50 gram babyspenat

1 mogen banan

½ avocado

3 msk tinade havtorn

1 apelsin (riv gärna i lite av det yttre skalet)

1 äpple

3 msk färsk citronjuice

malen ingefära eller kardemumma efter smak

Mixa allt slätt i en blender. Fyll upp på glas. Njut!

Fler recept och mer om Josefine på jfine.se

Annons