kaffe-i-glaskanna

Det kallas för Cold brew och är inte detsamma som avsvalnat eller nerkylt bryggkaffe eller iskaffe, utan kaffe som aldrig hettas upp. De malda bönorna blandas med kallt vatten och ska stå och dra i minst 16 timmar.

Planering krävs alltså! Men den långsamma tillagningen gör resultatet desto mer smakrikt. Och en stor fördel är att kallt vatten inte frigör bitterämnen och syror från kaffebönorna, därför passar kaffet även den med känslig mage.

Så brygger du själv

Blanda 1 del grovmalt kaffe med 8 delar vatten i en behållare med lock. Låt stå cirka 16 timmar i rumstemperatur eller kylskåp, men rör gärna om försiktigt vid ett par tillfällen.

Filtrera sedan brygden genom ett vanligt kaffefilter två till tre gånger för att få ett fint och klart Cold Brew kaffe. Servera med is, och eventuellt mjölk eller socker.

Källa: www.cafeskolan.se

Vaknade kaffesuget? Läs mer:
Evelinas ekologiska iskaffe

Foto: Lisa Marie Andersson

Mest läst