Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Kaffesugen? Vi vet hur snabbt koffeinet får effekt

28 maj, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Du dricker en kopp kaffe och väntar på effekten. Man vill ju att koffeinet ska kicka in omedelbart och faktum är att du inte behöver vänta länge på den uppiggande effekten. Däremot får vi vänta länge på att den ska avta.
Annons

Det är något visst med att vakna på morgonen och känna doften av kaffe. Den där första koppen kaffe för dagen är nästan magisk och många av oss verkar inte bli människor på riktigt förrän vi har druckit den.

Koffein är ett centralstimulerande medel – alltså en drog, om än relativt svag – som gör oss pigga. Men egentligen är det inte koffeinet i sig som gör oss pigga utan något koffeinet gör. Det motverkar nämligen adenosin i kroppen, en molekyl som gör oss trötta. Koffeinet gör att vi är piggare än vi egentligen skulle ha varit, ända tills koffeinet gått ur kroppen.

Koffeinet verkar nästan omedelbart

Så om du dricker ditt kaffe på morgonen, när kan du vänta dig att effekten kickar in? När blir du pigg?

Ja, det är snabbare än du tror. Redan efter tio minuter kan man se effekt av en kopp kaffe, så du inbillar dig inte om du tycker att du nästan får omedelbar effekt av din morgonkopp. Efter ungefär 45 minuter peakar koffeinhalterna i blodet, då är du som piggast. Sedan avtar effekten sakta.

Annons

Väldigt sakta faktiskt. Fortfarande efter sex timmar finns hälften av koffeinet kvar i systemet, så om du drack kaffe vid fyratiden på eftermiddagen finns hälften kvar vid tio på kvällen, när många börjar fundera på att gå och lägga sig.

Kaffet är inte bra för djupsömnen

”Men jag kan ju sova även om jag dricker kaffe på kvällen”, kanske du tänker. Ja, hur du reagerar på kaffe är högst individuellt. En del kan inte dricka kaffe alls utan att bli helt darriga och speedade medan andra kan sörpla kopp efter kopp hela dagen och kvällen och sedan ändå somna in som en bebis på kvällen.

Men om du somnar lätt, även efter en kopp java på kvällen, så verkar det som att koffeinet påverkar din sömnkvalitet under natten genom att göra djupsömnen mer ytlig. Så även om du tror att kvällskaffet inte spelar någon roll bara för att du somnar lätt, så kan din nattsömn ändå bli lidande.

Foto: TT

 

Läs mer:

Annons