Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Kajsa startade nätverk för singeltjejer: ”Ingen ska behöva vara ensam”

10 nov, 2017 
AvNanna von Knorring
Singel och redo för att leva livet – men alla vänner stadgade i förhållanden? Att vara singel kan ibland innebära mycket ofrivillig ensamtid. Kajsa Kalméus ville ändra på det – både för sin egen del och för andras.
Annons

Kajsa Kalméus, 30, fullföljde sin barndomsdröm och utbildade sig till journalist för ett par år sedan. I dag jobbar hon med det hon brinner för, sportjournalistik, men på fritiden är hon även den drivande kraften bakom ett nätverk för singeltjejer i Göteborg. Idén till gruppen fick hon när hon i somras kändes sig ensam i sin livssituation, eftersom alla i hennes stora kompisgäng redan stadgat sig.

– Jag trivs som singel, men det kan bli ensamt när man inte har singlar att umgås med. Så en kväll kände jag att jag skulle ta tag i det, jag vill inte behöva vara i en relation för att inte känna mig ensam, säger Kajsa Kalméus.

I ett inlägg i Facebook-gruppen ”Heja livet”, ett nätverk för kvinnor, valde hon att efterlysa singeltjejer i Göteborg som ville träffas. Efter ett tag publicerades inlägget för gruppens dryga 60 000 medlemmar och igenkänningen var stor.

Annons

– Jag vaknade en morgon till att jag hade över 200 notifikationer och trodde att jag hade blivit hackad! Det var en så otrolig respons. Det var tjejer som kände igen sig och som ville ses i Göteborg, Stockholm, Malmö och flera andra städer.

Den enorma responsen fick Kajsa Kalméus att bestämma sig för att skapa en permanent lösning för singeltjejer som känner sig ensamma.

– Jag kände att behovet var så stort så jag skapade en sluten grupp för singeltjejer i Göteborg och i dag är vi över 300 medlemmar. Gruppen är stängd eftersom folk själva ska få välja om de berättar om det eller inte. Alla kanske inte tycker det är kul att vara singel och det viktigaste är att vi ska må bra i gruppen.

Gruppmedlemmarna har på bara några månader hunnit ses flera gånger. En del föredrar att ses för träningspass, power walks och vinkvällar medan andra hellre tar en spontan lunch eller afterwork ihop.

Annons

– Tanken är att vem som helst ska kunna skriva en söndag eftermiddag och säga ”hallå, jag har tråkigt” och någon ska kunna svara. Ingen ska någonsin behöva känna sig ensam om det inte är självvalt. Det ska finnas någon att umgås och maxa singelskapet med, säger Kajsa Kalméus och fortsätter:

– Senast var vi 40 personer på en stor afterwork och jag pratade så mycket och med så många att jag var hes dagen efter.

I gruppen finns allt från 19-åringar till 40-plussare, men Kajsa uppskattar att majoriteten är mellan 25 och 35 år.

–Jag har träffat runt 50 av medlemmarna och de är så fina tjejer som jag är otroligt glad över att få ha i mitt liv. Vi är väldigt blandade, vissa är sugna på att hitta en partner och dejtar och letar aktivt, medan vissa precis kommit ur en relation och vill hitta sig själv och nya vänner. Många är även nyinflyttade och har kanske inte hittat nya vänner, det kan vara svårt att komma in i ett gäng om man inte är i typisk studentålder, säger hon och fortsätter:

Annons

– Tanken är inte att vi är en grupp singlar som tycker synd om oss själva, det var jag tydlig med från början. Jag tycker inte synd om mig själv, utan jag vill maxa singelskapet med vänner i samma livssituation.

Gruppen fungerar även som ett mindre och mer lokalt forum om man vill skriva av sig eller få råd av andra i samma livssituation.

Hur framtiden för gruppen ser ut kan bara tiden visa, men klart står att initiativet redan gett många singeltjejer flera nya vänskaper. I samband med att gruppen grundades skapades även liknande initiativ i andra svenska städer.

Vad skulle du vilja säga till andra som vill ha liknande initiativ i sina städer?

– Det är enkelt, det krävs bara en person och sedan lovar jag att det kommer så många fler som bara väntat på det, det finns verkligen ett behov.

Identifierar du som kvinna, är singel och bor i Göteborg? Kontakta Kajsa Kalméus på Facebook, Twitter eller Instagram för att bli tillagd i den slutna gruppen.

Annons