Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Kan du leva utan socker?

07 sep, 2015 
AvNadja Jönsson
Annons
omslag-Sockerdetox

Nya boken Sockerdetox (Bonnier Fakta) erbjuder ett treveckors-program med kompletta menyer  för att avgifta kroppen och slippa det konstanta suget. Författaren Filippa Salomonsson är holistisk hälsocoach för kvinnor, driver den populära bloggen Raw Clarity och har grundat ett eget juicemärke med butik i Stockholm.

Vi har pratat med Filippa, samt bjuder på ett av hennes recept.

Vem ska köpa boken?

Boken är för alla. Du behöver inte vara sockerberoende – den passar även dig som vill minska ditt sockerintag och bli mer medveten om dina matval.

Varför utesluter du socker?

­–Jag har varit beroende av socker i nästan hela mitt liv. Till slut orkade jag inte längre! Eftersom jag tidigare har haft IBS ville jag läka min tarm, samt undvika mina energi- och humördippar. Helt enkelt hitta ett balanserat sätt att äta som passade just min kropp för resten av livet.

Annons

Måste man bli extrem?

Socker är som en drog, så under treveckors-programmet rekommenderar jag att utesluta sötsaker totalt. Efter programmet ska läsaren ha skapat en ny naturlig relation till socker, kunna lyssna mer på sin kropps signaler och inte låta socker kontrollera ätandet. Då tror jag absolut att man kan ta en bulle eller glass ibland – det är viktigt att kunna leva.

Vad har du allra svårast för att låta bli?

Personligen älskar jag glass på sommaren, men som tur är finns det bättre alternativ i butiken nu för tiden, till exempel PopFruits (fryst frukt på pinne).

Vilka resultat känner du av en detox?

Resultaten kan variera, men det vanligaste är en lugnare mage, piggare i skallen, finare hud och en lättare känsla i kroppen.

Vad hjälper snabbt mot sötsuget?

Dricka ett glas vatten och vänta ett par minuter. Eller äta något som är rikt på protein och nyttigt fett, som till exempel nötter eller en avokado.

Annons

Ditt bästa snacks?

En grön juice och smoothie!

Prova ett recept ur boken! Passar som mellanmål, eller kvällssnack.

Edamamedipp

Edamamedipp med grönsaksstavar

(2-3 port)

Du väljer själv vilka grönsaker du vill doppa i den här gröna, krämiga dippen. Testa morötter, selleri, gurka och kanske till och med broccoli.

350 g edamamebönor eller ärtor

1 avokado, tärnad utan skal

1/2 dl vatten

1 dl grekisk yoghurt

1/2 vitlöksklyfta, skalad

1 klyfta citron

1 tsk oraffinerat salt

1 morot

1 selleristjälk

1/2 gurka

1 tsk olivolja

1. Häll edamamebönorna i kokande vatten med en nypa salt. Sänk värmen och låt sjuda i 5 minuter.

2. Skölj bönorna i kallt vatten och blanda i en matberedare eller mixer. Tillsätt avokado, grekisk yoghurt, citron, vitlök och salt. Pulsera till en puré.

3. Skär upp grönsakerna i stavar. Häll upp mängden du behöver för ditt mellanmål. Toppa med några droppar olivolja och servera med grönsakerna.

Recept ur Sockerdetox (Bonnier Fakta)
Annons