Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Kända svenska kvinnor om klimakteriet: ”Blev personlighetsförändrad”

28 aug, 2018 
AvHenrik Högström
Runt 880 000 svenska kvinnor är i klimakteriet. Nu berättar svenska kvinnor, kända och okända, om sina upplevelser i SVT-serien ”Klimakteriet - det ska hända dig med”. ”Jag var inte samma Mia, jag tyckte inte om mig själv”, säger Mia Parnevik i programmet.
Annons

Klimakteriet eller övergångsåldern är en fas alla kvinnor går igenom i livet. Mensen upphör och östrogenet minskar. Några upplever det som en väldigt jobbig del av livet och andra är opåverkade. Men trots att det är en naturlig del av livet är det ändå inget som det pratas brett om. Med nya SVT-serien ”Klimakteriet – det ska hända dig med” vill programledaren och producenten Malin Jacobson Båth ändra på det.

Programledaren är en av runt 880 000 svenska kvinnor som är i klimakteriet. Nu tar hon tittarna genom alla aspekter av värmevallningar, personlighetsförändringar och känslor som kan påverka livet i den här fasen.

”Känns inte speciellt sexigt att tala om”

I programmet berättar flera kända svenska kvinnor om sina erfarenheter. Bland annat Agneta Sjödin som konstaterar att ämnet inte är det ”hetaste” att ta upp.

– Det känns ju inte speciellt sexigt att prata om övergångsåldern och klimakteriet. Det är som att ”jag börjar bli gammal, nu går det bara utför”, säger Agneta Sjödin i ett klipp från programserien.

Agneta Sjödin
Agneta Sjödin berättar om sina erfarenheter i ”Klimakteriet-det ska hända dig med”. Bild:SVT

Medverkar gör också bland andra Amelia Adamo, Cissi Elwin och Pernilla Wiberg.

Amelia Adamo berättar om sina humörsvängningar. Att hon kunde bli så arg att hon nästan ville slå sina barn när de kinkade.

Annons

”Jag tyckte inte om mig själv”

Mia Parnevik, 50, har tidigare berättat om krisen som hon och familjen gick igenom när hon, 42 år gammal, hamnade i klimakteriet. Mia Parnevik blev deprimerad och fick vredesutbrott som slet på både henne och familjen. Till slut ställde ställde maken Jesper Parnevik ett ultimatum och fick henne att söka hjälp. Varken antidepressiva eller andra läkemedel hjälpte men genom terapi kunde Mia Parnevik komma ut ur krisen.

– Jag har alltid haft väldigt bra självkänsla och tyckt om mig själv. Det gjorde jag inte nu längre. Jag var inte samma Mia, jag tyckte inte om mig själv, säger Mia Parnevik i programmet.

Mia Parnevik berättar om sina erfarenheter av klimakteriet
Glad och energisk. Det är så vi är vana vid att se Mia Parnevik. Bild: IBL

Första delen av Klimakteriet – det ska hända dig med sänds i SVT 1 torsdag 11 oktober kl 21.00

Artikeln publicerades först på Hemmets.

 

Annons