lemons-700x466

Det går väl nästan på rutin att försöka få bort den vita hinnan när man skalar sin apelsin. Sluta med det! För albedoen, som den vita hinnan kallas, består av massor av bra ämnen.

Framför allt innehåller den pektin, som kan förebygga cancer, minska ett förhöjt kolesterolvärde, lindra matsmältningsproblem och dämpa aptiten.

Dessutom finns flavonoiden hesperidin, som kan sänka blodtrycket, hålla kolesterolnivåerna nere samt verka antiinflammatoriskt.

I hinnan ryms också andra ämnen som antas motverka cancer. För att inte tala om hur nyttig resten av apelsinen är. Så passa på att frossa nu i citrustider…

PS! Välj obesprutade eller ekologiska citrusfrukter, för att undvika gifterna som kan tränga in från skalets utsida.

Missa inte att läsa:

Recept: Marinerade apelsiner
Maten som håller dig frisk

Lilla C-vitaminkollen

Recept: Fruktig polentagröt

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: