Karin Adelsköld refererar till sig själv som ”komikern som blev deprimerad”. Och den rikskända programledaren och stå upp-komikern har tidigare berättat öppet och ärligt om  den utmattningsdepression som drabbade henne med full kraft förra året.

Läs mer här: Karin Adelsköld drabbad av utmattning: ”Jag är utbränd – hjärnan har sagt stopp”

I Malou efter tio delar hon med sig av det som hänt.

Karin berättar hur hon redan för ett par år sedan insåg att vardagen i Stockholm var för stressig. Hon försökte möblera om livet och lämnade till slut storstaden för landet och naturen – och började yoga. Allt enligt regelboken.

Men det räckte inte.

Mitt i ett ärende i den stad hon bodde i förlorade hon plötsligt orienteringen och minnet totalt. Hon visste inte vem hon var, var hon bodde eller ens om hon hade en familj.

Väl på akuten utreddes hon för stroke, men personalen gav henne diagnosen utmattningssyndrom och gav henne ett hårt ultimatum: lägg in dig eller bli tvångsinskriven.

– Du är så svårt påverkad av stress så din hjärna har stängt av, sa personalen. Och jag hade ingen koll på vem jag var, säger hon i inslaget och forsätter:

– Det var som om min kropp sa till mig: Nu har jag försökt prata med dig i två år men du lyssnar inte. Nu stänger vi av.

Karin Adelsköld inser i efterhand hur hon tog tag i den yttre stressen och lade all sin energi på att försöka fixa den. Den inre glömde hon av.

Idag mår hon bättre, men berättar också om hur smärtsam vägen tillbaka har varit. Och hur skambelagt det är att drabbas av utmattning.

– Skammen att bli utbränd stor, att jag inte klarade av livet, berättar hon och uppmanar oss alla att prata mer om stress:

Vi måste hålla varandra i handen, för det här är en folksjukdom!

Se hela inslaget från Malou efter tio här:

Läs mer om stress och utmattning här

Läs även:
Nanne Grönwall om vägen tillbaka efter utmattningskollapsen: ”Tacksam”

8 tecken på att du ligger i riskzonen för att bli utbränd

Rekordmånga svenskar sjukskrivna av utmattning – sexdubbelt antal sedan 2010

 

Artikeln publicerades först på MåBra.