Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Karin Adelsköld: Jag är inte "frisk" – men det är samhället som är sjukt

30 okt, 2019 
AvMalin Karlberg
karin adelsköld stress
En person som drabbats av utmattning blir aldrig helt återställd – men det är inte nödvändigtvis något negativt. Det menar komikern och programledaren Karin Adelsköld.
Annons

För tre år sedan drabbades komikern och programledaren Karin Adelsköld av utmattningssyndrom. I dag mår hon bättre och har börjat jobba igen, men hon upplever att omgivningen förväntar sig att hon ska vara helt återställd – och det blir man aldrig, menar Karin.

”Jag får ofta frågan om jag är frisk nu. Det har ju gått tre år sen kraschen och jag är ju igång och jobbar. Min första impuls är att säga att frisk blir jag aldrig. Jag blir fortfarande hjärntrött ibland, tål inte stress, måste planera in återhämtning ständigt och minnet är inte vad det ska vara än”, skriver hon i sin blogg hos MåBra.

Däremot menar hon trots de fysiska och psykiska besvären lever ett sundare och friskare liv idag än hon gjorde tidigare.

”Egentligen är jag friskare än nånsin nu. Jag vilar mycket. Tar allt som det kommer. Bryr mig inte om att saker inte blir som det var tänkt. Undviker stressiga situationer. Planerar alltid in pauser och vila. Och roliga saker. Jag är snällare mot mig själv nu. Egentligen så otroligt friskt.”

Annons

En frisk reaktion på en sjuklig press

Tidigare brukade hon köra på trots att orken tagit slut, stänga av kroppens signaler och tvinga sig att fortsätta på grund av pressen och stressen hon upplevde.

”Kanske en väldigt frisk reaktion på ett väldigt sjukt samhälle?” resonerar hon i bloggen.

Det har dock varit en lång resa för att bli snällare mot sig själv, berättar Karin. När utmattningen slog till ville hon tillfriskna så fort som möjligt med hjälp av terapi – och bokade in sig privat hos en välrenommerad och svindyr terapeut mot läkarnas inrådan. Men hon var för slutkörd och ledsen för att få ut något av sessionerna och tvingades inse att det hon mest behövde just då var att vila.

”Vad jag försöker säga är att terapi är fantastiskt. Men inte för en trött hjärna. Då är det vila som gäller. Det svåraste av allt.

Det har jag nu lärt mig den hårda vägen. Att när jag blir trött är det tystnad, sömn, skogspromenader eller gos med partnern/barnen/djur/kudde eller stirra i taket som gäller. Den bästa terapin är dessutom helt gratis”, skriver hon.

 

Läs mer:

Annons