Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Karin Adelsköld om vägen tillbaka efter utmattningen: Jag har jättejättelångt kvar

15 feb, 2017 
AvIda Gustafsson
Komikern, journalisten och sociala medier-experten Karin Adelsköld var med i P4 Extra och berättade öppenhjärtligt för första gången om det svåra i att bli sjukskriven för utmattning och om processen att ta sig tillbaka. Läs hennes starka historia här!
Annons
Foto: Jessica Lund
Foto: Jessica Lund

Komikern och journalisten Karin Adelsköld gästade Lotta Bromé i P4 Extra, och berättade för första gången om sin utmattning och om processen att ta sig tillbaka från sjukskrivningen.

Det var i månadsskiftet mellan augusti och september förra året som Karin Adelsköld plötsligt drabbades av minnesförlust ute på stan. På akuten konstaterades det att hon fått en stressreaktion och att hon var utmattad. Varningssignalerna för att livet snurrade på lite för snabbt hade funnits där några år tidigare när hon jobbade mycket, men då började hon med yoga och mindfulness i stället för att dra ner på tempot.

Annons

– Jag tror att fått jättemånga signaler av kroppen som jag har ignorerat och till sist så tänkte min kropp och min hjärna: ”Hur ska vi få stopp på Karin? Vi stänger av hjärnan”. För att om det är någonting som jag använder i jobbet så är det ju hjärnan och minnet, men det tappade jag helt och jag har fortfarande inte fått tillbaka det.

Nyligen började hon att arbetsträna och jobba på 25 procent:

– Jag har börjat smyga igång, men jag har jättelångt kvar. Jättejättelångt kvar. Jag har accepterat att jag är sjuk, säger hon och fortsätter:

– Att vara utmattad sätter sig på självkänslan och självförtroendet. Min första reaktion – när de sa att ”du är utmattad och du måste sjukskriva dig” – var: ”Jag har inte tid att vara sjukskriven! Gud jag är inte en sån som går in i väggen jag är så stark”, så det tog flera månader innan jag insåg att ”nä, jag är utmattad, jag är psykiskt sjuk, jag måste ta hand om mitt psyke”.

Annons

Hon tror att hon blev sjuk på grund av prestationskraven på sig själv.

– Jag har så gärna velat vara en bra mamma, bonusmamma, snygg, bra kändis, passa in, så jag tror att det är det. Hade jag bara haft jobbet hade det varit en sak, men det är när man kombinerar alla de här sakerna.

Sociala medier och den inbyggda pressen på att visa upp ett härligt perfekt liv har nog också bidragit, trots att hon varit med i ett hemma hos reportage och visat upp ett ostädat hem:

–  Jag tror att jag blivit jättepåverkad av det. Och jag kan skämmas över det, ”men gud, det ska väl du veta att man duger som man är”, men det är så svårt att känna det.

Under sjukskrivningen har Karin Adelsköld, som varit öppen med sitt mående på sitt instagramkonto, fått kramar av främlingar på gatan.

– Det har varit det absolut bästa, att bli sedd. Jag känner mig så misslyckad, jättemisslyckad, det känns hemskt. Jag känner fortfarande… jag är inte Sveriges mest misslyckade, men topp fem har jag nog åkt ner på nu i alla fall. Men jag jobbar jättemycket med det.

Hör hela intervjun här:

Annons